La periodista i escriptora Núria Almiron ha presentat aquesta tarda a la llibreria Robafaves el seu últim llibre, Actúa con inteligencia en la era digital , un assaig que pretén corregir un l'ús inadequat, deficient i fins i tot perjudicial que l'autora ha constatat en els usuaris de noves tecnologies. Resulta que som capaços de crear màquines molt intel·ligents, però que després som incapaços d'explotar-ne les possibilitats, ha denunciat Almiron. A partir d'aquesta paradoxa, l'autora es va decidir a posar per escrit un seguit de recomanacions lògiques que han sorgit de la seva pròpia experiència com a usuària en l'era tecnològica i de l'observació dels errors més freqüents.
Com estalviar paper, com protegir-se contra l'allau de spam, o com moderar l'ús del correu electrònic són alguns dels temes que aborda el llibre i que ha plantejat aquesta tarda l'autora. Núria Almiron ha parlat de la necessitat d'eradicar els "tics analògics" com per exemple la mania d'imprimir-ho tot. Almirón ha denunciat que cada dia es malbarata una quantitat ingent de paper per imprimir documents que mai no seran llegits. La professora ha recomanat ser disciplinats i no imprimir res que no es pugui llegir en els cinc minuts següents: Jo guardo tots aquells documents que considero interessants en una carpeta de documents per a llegir quan tingui temps.
Els perills de la velocitat digital
El consell de l'autora ha estat clar: No facis res sense pensar-t'ho dues vegades. Almiron ha reclamat uns instants de reflexió abans d'enviar un correu electrònic. Jo tinc per norma deixar-los reposar a la safata de sortida per poder donar un últim cop d'ull abans d'enviar qualsevol cosa. La velocitat, segons l'autora, provoca precipitació i molts errors, que cada dia es poden llegir en el periodisme digital.
Totes aquestes recomanacions poden millorar l'eficàcia individual de cadascú, però també tenen un impacte global. La xarxa està absolutament saturada d'escombraries, ha denunciat Almiron. Segurament el que nosaltres trobem fascinant, no ho és pels altres, comentava l'autora al mateix temps que demanava un ús moderat i racional del correu electrònic. Almiron ha criticat la quantitat d'informació repetida i la proliferació de webs personals intrascendents que ha generat el fenomen weblog.
En el tram final de la presentació, les reflexions de l'autora s'han desviat cap al periodisme i les limitacions de pluralisme que provoca la sobreabundància informativa. Quan la xerrada estava adquirint un to un pèl apocalíptic, Almiron ha obert una escletxa d'optimisme amb una crida als usuaris a tenir una actitud activa davant de les noves tecnologies, ja que a la xarxa hi ha moltes webs profundes que contenen informació molt interessant, que cal anar a buscar.
Comentaris