Un informe del fins fa poc tècnic de medi ambient a l'ajuntament de Vilassar de Mar, Jordi Colomer, qüestiona els estudis sobre l'impacte de la incineradora de Mataró sobre la salut de les persones, que es van realitzar durant els primers anys de funcionament de la planta, construïda el 1994. Colomer diu que són poc rigurosos i que semblen dirigits a demostrar que la instal·lació no és la responsable de l'augment del nivell de dioxines de la població de Mataró, primer, i la d'Arenys de Mar, després.
Segons Colomer, els tres primers estudis, realitzats el 1995, 1997 i 1999 per epidemiòlegs, no relacionaven categòricament la repercussió de la incineradora sobre la salut dels habitants, quan el 1999 es van col·locar una sèrie de filtres a la planta i va baixar el nivell d'emissions de dioxines de la incineradora i el de la sang de les persones. Colomer denuncia que les emissions durant els primers anys superaven 20 vegades el límit màxim que marca la directiva europea.
La independència del darrer estudi, questionada
L'autor de l'informe adverteix que el darrer estudi, del 2002, va ser encarregat al Consorci Sanitari del Maresme, presidit per l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, que és, alhora, el president del Consorci de Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, i no hi va intervenir cap epidemiòleg. Per aquest motiu qüestiona la independència de l'estudi.
Colomer diu també que el darrer treball compta com a mostra amb menys de la meitat de les persones que van participar en el primer estudi. El darrer explica que s'han perdut persones perquè han marxat o s'han mort i no esclareix les causes de la mort. Baron ha declinat fer declaracions sobre aquesta qüestió.
D'aquesta qüestió ja se n'han fet ressò dues formacions polítiques, el PP, que demanarà explicacions a l'alcalde en el proper ple del mes de novembre; i la Cup, que ha demanat que es realitzi un estudi independent.
La planta de tractament de residus
Comentaris