L'informe encarregat per l'Ajuntament de Mataró per identificar possibles irregularitats en l'adjudicació de pisos de protecció oficial a Mataró entre 2009 i 2014 de part de PUMSA és demolidor: La meitat dels casos, 127 dels 257 estudiats, estan sota sospita i ja s'han identificat 62 adjudicacions irregulars amb 31 lloguers sospitosos. L'Agència Catalana de Notícies ha tingut accés a aquesta auditoria i assenyala que el cas del fill de l'ex-gerent de PUMSA no és aïllat i que hi ha irregularitats de tot tipus.
Els 127 casos sota sospita dels 257 analitzats no s'ajustarien a llei per irregularitats internes de procediment com, també, per irregularitats en els expedients d'adjudicació o en els contractes de lloguer formalitzats posteriorment amb els adjudicataris. Dins d'aquest grup hi ha ja identificats 62 adjudicacions irregulars per diversos motius: persones que no estaven a la llista de sol·licitants -com el fill de l'exgerent- i deu casos on els inquilins tenen habitatge protegit tot i tenir la sol·licitud caducada. També hi ha quatre pisos adjudicats tot i no estar registrats co a tals pel que no hi havia altres sol·licitants a qui ofertar-li, o quatre habitatges ocupats per adjudicataris que ja han superat el termini legal establert. Per últim, hi ha tres casos on s'han adjudicat fora dels procediments establerts mitjançant immobiliàries privades. En 38 d'aquests casos no van revisar-se de part de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i s'haurien d'haver rescindit automàticament.
L'informe també destaca que hi ha 31 lloguers sospitosos que s'haurien adjudicat en terminis poc habituals, ja que quan un habitatge queda lliure passen uns tres o quatre mesos fins que es torna a ocupar i en aquests casos, l'espera era "sensiblement inferior".
34 noms vinculats a l'Ajuntament
Una de les dades més cridaneres de l'informe és el fet que a partir dels cognoms dels llogaters, s'han creuat noms amb els que tenen coincidències amb persones a l'entorn de l'Ajuntament. El resultat són 34 possibles casos, tot i que l'informe detalla que les dades encara no s'han contrastat al 100%. Tot plegat pot suposar conseqüències importants tant per l'empresa com pels seus directius i treballadors, ja que es parla de multes de fins a 900.000 euros o sancions d'inhabilitació de fins a tres anys pels responsables d'aquestes pràctiques irregulars.
L'informe també destaca que hi ha debilitats en el control administratiu del procediment d'adjudicació per manca de segregació de funcions i responsabilitats dels treballadors de l'empresa municipal i també perquè molts tràmits es feien sense documentació necessària: sol·licituds no signades, sense llista d'espera dels habitatges que estableixi un ordre o sense verificar si en les renovacions, l'aspirant mantenia els requisits. Aquesta poca transparència ja la va identificar el gerent de PUMSA, Lluís Berenguer, en declaracions a capgros.com on afirmava que el programa de gestió de l'adjudicació de pisos no deixava traça documental del període de temps que passava entre formar part de la llista de sol·licitants i la signatura del contracte. Un "buit documental" que deia que deixava sensació d'arbitrarietat i que podia donar peu a irregularitats.
-
Les claus de l'informe
- S'han analitzat 257 casos en el període 2009-2014
- 127 d'aquests casos estan sota sospita per irregularitats
- 62 adjudicacions d'habitatges irregulars per diversos motius
- 31 lloguers sota sospita per terminis d'entrega poc habituals
- 34 cognoms vinculats a persones de l'entorn de l'Ajuntament de Mataró
- Possibles sancions de fins a 900.000 euros i inhabilitacions de fins a tres anys
-
Comentaris