L’Institut Municipal d’Educació i Serveis Territorials d'Educació tenen sobre la taula un problema derivat del sistema d’escolarització. Un grup d’una desena de pares els ha comunicat que no pensen escolaritzar els seus fills després que no s’hagi admès cap de les sis peticions d’escoles concertades que havien demanat. Tots ells havien triat l’escola Santa Anna com a primera opció en la preinscripció a P3, i en les cinc caselles restants havien escollit majoritàriament escoles concertades (en alguns casos també públiques) i pròximes al seu lloc de residència. El sorteig de les adjudicacions els va deixar amb un pam de nas: No els va tocar cap de les opcions triades i a la majoria d'infants els han enviat a escoles públiques de l’altra punta de la ciutat. Davant d’aquesta situació, han decidit unir esforços perquè l’administració els doni una solució.
Els pares i mares afectats demanen que es respecti la línia educativa que han escollit per als seus fills (molts d’ells han optat per escoles concertades perquè ofereixen formació religiosa), o que com a mínim es mantingui el criteri de proximitat, ja que molts es pregunten encara com s’ho faran perquè el seu fill de 3 anys vagi cada dia a una escola tan llunyana de casa seva. “Hem demanat escoles concertades al centre i, com que no hi ha places, ens han enviat al Rocafonda, al Torre Llauder o a l’Angela Bransuela”, explica un dels pares, que prefereixen no donar els seus noms i parlar com a col·lectiu. En aquest sentit, critiquen la manca d’oferta de P3 en escoles públiques del centre de la ciutat, amb només 25 places a l’Angeleta Ferrer o al Joan Coromines, a més de l’Anxaneta i el Montserrat Solà, situats més a l’est del nucli antic. Els pares s’han reunit en dues ocasions ja amb la regidora d’Educació, Conxita Calvo, i també s’han trobat amb l’Inspector del departament d'Educació la Generalitat. Asseguren que se senten “indefensos”, ja que “a cada lloc tenen un criteri diferent, i s’estan passant la pilota els uns als altres”.
Els afectats se senten emparats per l’article 27.3 de la Constitució espanyola, que garanteix el dret que assisteix els pares perquè els seus fills rebin la formació religiosa i moral que estigui d’acord amb les seves pròpies conviccions. Però l’administració pública només garanteix, en la pràctica, que hi hagi prous places -siguin de públiques o concertades- per permetre l’escolarització de tots els infants. Els pares reclamen que es respecti la seva voluntat que els seus fills rebin una educació religiosa, així com el criteri de proximitat que preval en els barems. A més, sospiten que hi ha hagut frau en els empadronaments d’alguns dels infants que sí que han estat acceptats a les concertades que ells també han demanat. “Hem reclamat el llistat d’infants admesos, que és públic, però no ens el volen facilitar”, constaten.
D'altra banda, lamenten el criteri que se segueix per assignar els alumnes NEE (Necessitats Educatives Especials) a les escoles concertades que ells han triat. Entenen que és un tema molt delicat, ja que aquest col·lectiu agrupa nens de famílies nouvingudes, o amb risc d’exclusió social, entre d’altres. Però els afectats asseguren que s’han trobat amb casos de pares i mares que no volen que els seus fills, que s’engloben dins la categoria NEE, vagin a l’escola Santa Anna i altres centres del nucli antic perquè estan situats molt lluny de casa seva. Consideren que l’administració hauria de fer gestions per poder intercanviar els casos. “Però de moment no ens han donat cap solució”. Ara han decidit reunir-se i fer públic la seva queixa perquè la resta de pares que es trobin en la mateixa situació també es mobilitzin i reclamin els seus drets.
Opina sobre aquest tema al fòrum de capgros.com
Alumnes a l'escola Santa Anna
Comentaris