Gravar i reproduir sons de manera similar a com els processa la oïda humana. Aquest sistema, que suposa el proper pas de l'evolució dels sistemes estereofònics, l'ha posat a prova David González, un estudiant de 23 anys de l'Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPM). L'estudiant va presentar aquest nou sistema ahir com a projecte final de carrera davant el tribunal universitari. Estic molt satisfet pel resultat i sobretot, pel procés de creació del cap artificial. He aconseguit una bona sensació sonora, va afirmar González.
Durant quatre mesos, aquest estudiant del Departament d'Acústica ha dissenyat un cap sintétic que emula la captació sonora de l'oïda humana, i que respon a les gravacions realitzades amb dos micròfons. En la seva recerca, González ha desestimat diversos materials fins trobar la silicona de bricolatge, ja que segons ha explicat, és el que més s'aproxima a les característiques físiques de les orelles.
Aquest sistema, que compta amb estudis avançats als EUA, permet aconseguir en la reproducció un so envolvent amb només dos canals. Però, com ha matitzat el mateix estudiant, aconseguir un so envolvent perfecte és impossible, però no provocar sensació d'elevació i de sons posteriors.
Segons el professor ponent Joan Altabella, aquest sistema s'apropa a la gravació real del so, i entre les seves possibles aplicacions s'hi troben els sistemes de detecció en l'aviació militar o els videojocs.
Comentaris