J.V.

Un estudi apunta la desmotivació com a factor principal del fracàs escolar

L'estudi, encarregat per l'IMPEM i l'IME, analitza la transició al món laboral dels joves sense graduat escolar

La desmotivació és el motiu principal del fracàs escolar de la majoria de joves que no obtenen el graduat escolar. Analitzar el procés de transició d'aquests joves de l'escola al món laboral és l'objectiu de l'estudi que ha realitzat la consultora d'Aleph per encàrrec de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM) i l'Institut Municipal d'Educació (IME). La presentació de l'estudi aquest matí ha suposat també el primer acte de la nova presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero, que ha destacat la importància d'aquest estudi sobre un tema “que ha banda de l'IMPEM i l'IME també s'ha treballat a joventut”.

L'estudi s'ha realitzat a través de 151 entrevistes telefòniques a joves que han acabat l'ESO i que no han obtingut el certificat, provinents de l'IES Miquel Biada, dels programes de Garantia Social i d'escoles taller. Un 72,1% dels joves entrevistats asseguren que han abandonat els estudis per desmotivació, el principal motiu pel fracàs escolar per davant d'altres problemes personals o relacionats amb l'institut. Un 16% diu que voldria tenir una altra oportunitat per acabar l'ESO.

Els joves també valoren positivament l'orientació acadèmica i professional que reben a l'institut. Tot i això, l'estudi apunta a la necessitat d'implicar als pares i mares i a l'administració en aquesta orientació i per això proposa la creació d'un sistema integrat d'orientació professional. Dels enquestats, un 79% han continuat amb la seva formació fora de l'escola a través dels programes de formació ocupacional i de garantia social i només el 3,3% no ha iniciat cap activitat enfocada a la inserció al món laboral.

Situació precària
Segons l'estudi, la majoria de joves sense graduat que aconsegueixen entrar al món laboral ho fan gràcies a amics i contactes i només un 17,2% recorre a les oficines d'ocupació per a buscar feina. Una característica comuna d'aquests joves és que la seva inserció al món laboral és inestable i precària. Per col·lectius, les noies joves i els immigrants són els que es troben en una situació laboral més precària i només homes amb la nacionalitat espanyola aconsegueixen cobrar un sou per sobre del salari mínim interprofessional.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive