Mariona Vivar

Un centre per a tothom

Només fa tres setmanes que funciona, però el nou centre cívic de la Tesa ja s'ha omplert d'activitat

Després de quinze anys de reivindicacions, els veïns del barri del Pla d'en Boet ja tenen centre cívic, el més gran de la ciutat. L'èxit del nou equipament va quedar demostrat el passat diumenge, dia 23. La sala d'actes del centre va quedar petita per acollir les més de 150 persones que va aplegar el ball de l'Associació de la Gent Gran del Pla d'en Boet, entitat que té seu al centre. Segons el seu president, Luis Urzúa, l'èxit d'aquest primer acte demostra la urgència d'aquest equipament.

El president de l'Associació de Veïns del barri, Adolfo Pérez, assegura que el nou espai permetrà ampliar l'oferta d'activitats a la zona. Actualment, el centre cívic, ja acull els cursos de guitarra, country i teatre, que abans es feien a l'escola Torre Llauder i l'institut del barri. Entre les propostes que l'associació té previst iniciar el trimestre vinent, hi haurà des de ritmes llatins, fins a tall i confecció, o fotografia digital. «Volem que aquest sigui un centre per al barri però obert a tothom», afirma Pérez.

A banda d'organitzar aquestes activitats, l'associació també atén les demandes dels veïns de temes tan variats com els maltractaments, la drogoaddicció, l'alcoholisme, l'habitatge, el manteniment de parcs i jardins o la recollida d'escombraries. Per oferir aquest servei, Pérez considera que el despatx de 12 m2 que inicialment tenia assignat per a ús exclusiu de l'entitat és massa petit. L'Ajuntament ja s'ha compromès a oferir un despatx més gran perquè es puguin atendre correctament els veïns.

Un espai per a la gent gran
L'altra associació del barri que esperava amb candeletes la construcció del centre cívic era l'Associació de Gent Gran del Pla d'en Boet, creada al juny passat. Molts dels usuaris de l'equipament en són socis.

«Avui és el primer dia que vinc. Estic contenta perquè em queda molt a prop de casa i puc venir a fer la partideta de dòmino», afirma Mercè Salaet. Per a la Mercè i altres socis de l'entitat, el ball setmanal amb orquestra en viu (que té un preu simbòlic de dos euros) és el plat fort. «Els balls dels diumenges atreuen molta gent nova, que abans no venia», explica Manuel Montes, un habitual del centre.

Gràcies a activitats com aquesta, i que l'espai del centre cívic fa possibles, el president de l'Associació de la Gent Gran, Luis Urzúa, preveu arribar als mil socis abans de finals d'any (actualment en té 300). Segons Urzúa, l'associació vol donar molta importància al manteniment físic de la gent gran i per tant, a banda dels cursos de català i d'alfabetització que ja oferia, preveu incorporar la gimnàstica passiva i una escola de ball per a la gent gran. «No hi ha res pitjor que quedar-se tot el dia escarxofat en una cadira», opina Urzúa, que assegura que l'activitat física es farà amb el control d'un ATS.

Reservar les sales
Qualsevol persona pot sol·licitar l'ús dels espais del centre cívic omplint una butlleta a consergeria. En aquestes dues primeres setmanes, el centre ja ha reservat algunes de les sales per una exposició itinerant sobre joves i sexualitat, per celebrar assemblees generals de socis d'entitats, per a reunions de partits polítics, per a xerrades i sessions informatives.

L'edifici acull, a més, les dependències municipals de la regidoria de Participació, els serveis de benestar social del barri i una oficina d'atenció ciutadana. Bona part de la segona planta i de la tercera encara estan pendents de construir.

El regidor de Participació Ciutadana, Ivan Pera, explica que aquests 510 m2 que encara estan pendents d'habilitar es destinaran a un ús cívic o a serveis municipals en funció de la demanda que el centre generi. «Juntament amb les entitats del barri, el centre cívic vol ser un generador de dinamisme, una fàbrica de ciutadania que creï una cohesió social, molt necessària en la societat actual», explica. Ara el repte és omplir de vida i donar caliu a aquest edific: «Acabem d'arrencar i ara esperem funcionar com un motor dièsel i al final recollir uns resultats, que no es veuran d'avui per demà», afegeix.

Pel que fa al futur de l'anterior centre cívic Alarona, aquest encara és incert. Els veïns voldrien que es destinés a un centre de joventut, però Pera afirma que encara s'ha de fer un estudi per analitzar les demandes reals del barri i que no hi ha res decidit.

Properes activitats previstes
Per a adults: Cursos actuals: guitarra, country, teatre i percussió. Cursos a partir de l'abril: tai-txi, tall i confecció, dansa del ventre, informàtica bàsica, informàtica avançada, gimnàstica de manteniment, ritmes llatins, fotografia digital, ioga i anglès per viatjar.

Per a la gent gran: Cursos (comencen el 20 de febrer): gimnàstica passiva, escola de ball, català, alfabetització i aritmètica, informàtica.
Cada diumenge de 17-20h ball amb orquestra en viu.
Intercanvis amb casals d'avis d'altres ciutats catalanes.
Sortida de Carnestoltes a la Costa Brava.
Conferències per la tercera edat.
Després Setmana Santa: gimnàstica aquàtica, petanca, cuina i pintura.

Polèmica pel nom de la plaça

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive