I si em toca ser a la mesa electoral a les eleccions del 12-M: què he de fer? Foto: Carme Francés
I si em toca ser a la mesa electoral a les eleccions del 12-M: què he de fer? Foto: Carme Francés

Un de cada tres mataronins vota el PSC a les generals

Sumar-En Comú Podem, que fa el sorpasso a la segona posició, denuncia insults a una apoderada seva

Mataró va votar majoritàriament socialista en les eleccions generals anticipades d’aqauest diumenge 23 de juliol. Dels 88.575 mataronins cridats a les urnes, un total de 58.466 van exercir el seu dret a vot, representant una participació del 66 %, una xifra lleugerament inferior al 71,94 % registrat a les Eleccions Generals de novembre de 2019.Segons els resultats publicats pel Ministeri de l'Interior, la formació guanyadora a la ciutat va ser el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que va obtenir 20.372 vots, equivalent al 35,14 % del total. 

  • Això suposa un notable increment de 12,06 punts percentuals en comparació amb les anteriors Eleccions Generals
  • Amb aquests resultats, l’exregidor de l’Ajuntament de Mataró Juan Carlos Jerez es converteix en diputat al Congrés ‘in pectore’ pels socialistes

Sumar escala al segon lloc

La segona força política més votada va ser SUMAR-ECP amb 8.208 vots, que representa el 14,15 % dels sufragis. El Partit Popular (PP) es va situar en tercer lloc amb 7.990 vots, obtenint un suport del 13,78 % dels electors, una millora de 6,11 punts respecte a les últimes eleccions. A continuació, es va situar Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) amb 6.744 vots (11,63 %), experimentant una pèrdua de 8,77 punts percentuals des de les últimes eleccions. VOX va obtenir 6.144 vots, situant-se com a cinquena força amb un 10,59 % dels sufragis. El partit Junts va aconseguir 5.367 vots (9,25 %), baixant 2,13 punts respecte a les eleccions anteriors.

  • Altres partits que van obtenir un recolzament significatiu van ser la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) amb 1.334 vots (2,30 %), el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) amb 630 vots (1,08 %) i Espai CiU  amb 465 vots (0,80 %).
  • Del total de vots emesos, 440 (0,75 %) van ser en blanc i 494 (0,84 %) es van considerar nuls.
Eleccions Generals 2023. Foto: R.Gallofré

Eleccions Generals 2023. Foto: R.Gallofré


Incident al Centre Cívic de Rocafonda


Tot i que l’Ajuntament de Mataró assegura que “la jornada electoral es va desenvolupar sense incidents importants a les 128 meses electorals distribuïdes en 34 edificis diferents o col·legis electorals”, la nota discordant es va viure a Rocafonda on una apoderada de Sumar En Comú Podem al col·legi electoral del Centre Cívic va denunciar insults racistes per part de votants a qui va retreure que estiguessin repartint propaganda de Vox. El candidat i regidor de la formació a l’Ajuntament Sergi Morales se’n va fer ressò, denunciant-ho a les xarxes socials. 

La seqüència denunciada, que a instàncies de les apoderades de Sumar-En Comú Podem va quedar recollida a l’acta de tancament, va començar quan una apoderada de Vox va donar la papereta del partit a un votant que se li havia adreçat. Quan l’apoderada de Sumar va retreure-li (ja que els apoderats no poden lliurar les paperetes directament en un col·legi electoral) l’home s’hi va encarar i insultar retraient literalment que què feia “una negra en unes eleccions espanyoles”. L’incident es va desplaçar a continuació a l’exterior del Centre Cívic on l’home va seguir increpant l’apoderada de Sumar mentre -sempre segons la versió recollida- l’apoderada de Vox lamentava el que considerava “un malentès”. Des de Sumar En Comú Podem es denuncia que “un insult no és un malentès” i denuncien que l’atac racista va prosseguir després quan el mateix home, en tornar a veure l’apoderada quan aquesta ja estava sola, va seguir escridassant-la.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive