-
-

laMalla.cat

Un bocí de Cuba a Cambrils

Entre els termes de Cambrils i Montbrió del Camp, entre les rieres d'Alforja i Riudecanyes, a 90 metres sobre el nivell del mar, i a només cinc metres de la costa, descobrim el Parc Samà, un jardí botànic privat que es manté gràcies als visitants. Conserva l'estil romàntic, propi de l'època colonial, que li va voler donar el seu realitzador i promotor, Salvador Samà i Torrents, marquès de Marianao. La família del marquès estava establerta a Cuba i per això va traslladar l'ambient de la Colònia al Baix Camp. Salvador Samà va encarregar el projecte del jardí a un insigne mestre d'obres, Josep Fontserè i Mestres, fill de l'arquitecte Josep Fontserè i Domènech i germà del mestre d'obres Eduard Fontserè. Fontserè (fill) també va ser autor del parc de la Ciutadella de Barcelona, i per a la construcció de la gran cascada, va contractar Antoni Gaudí com a ajudant. De fet, l'estructura del parc Samà és molt semblant a la del parc de la Ciutadella. Així, els camins s'estructuren en uns eixos ben definits, amb arbres a cada costat, i de tant en tant trobem espais oberts on podem observar diferents escultures. Una combinació de vegetació, arquitectura i aigua que converteix aquest espai en un refugi de pau i tranquil•litat
Enllaços

La plantació del parc Samà va començar l'any 1881. Després, el marquès de Marianao va fer construir diversos habitacles i gàbies pels animals del seu zoo privat, que, va acabar desapareixent durant la Guerra Civil Espanyola. Els punts més importants del parc són la casa i el llac, encara que també són prou interessants la torre Angulo i la cascada. La superfície del parc Samà és de 14 hectàrees.

El passeig principal d'entrada, davant la façana de la casa, està format per dues fileres de plàtans, de més de 20 metres d'altura. A banda i banda, i geomètricament enquadrades, hi ha plantacions de mandariners.

A la dreta del camí podem veure un grup de roures de gran grandària i davant la casa, hi ha arbres centenaris com un til·ler i varis castanyers d'índies que acullen una preciosa font, amb base de rocalla i nenúfars que suren. Palmeres, iuques, margallons i alguna espècie raríssima de Wichichin-tum, originaria del Brasil, faran que la nostra passejada pel parc sigui molt agradable.

A l'esquerra de la casa, trobem un exòtic parterre, presidit per un gran gerro decorat amb motius de flora i fauna orientals, una peça procedent de Vichy ( França).

A l'extrem sud-est del parc s'albira la Torre Angulo, damunt la rocalla que, alhora, forma una gran cova. El conjunt el completen dos parterres amb palmeres i l'antiga caseta dels lloros, coberta d'heura i acompanyada d'Eucaliptus.

El llac, amb el seu canal i la cascada, és potser, un dels indrets més atractius del parc. Hi ha tres illes enllaçades per ponts fets de ciment però que imiten troncs de fusta. A l'illa central, destaca una muntanya de bellesa singular, i al seu interior hi ha un gruta i un embarcador.

Al final de canal hi veurem una original cascada que abasteix d'aigua el llac. L'aigua prové d'una mina subterrània de 5 quilòmetres, construïda especialment per aquesta finalitat i per regar totes les especies botàniques del parc.

No ens haurem de sorprendre si durant la nostra passejada pel parc ens acompanyen els elegants paors, que campen sense manies i que no se sorprenen ni de les visites ni de les càmeres.

Durant l'estiu el parc Samà és obert al públic fins a les nou del vespre i el preu de les entrades és de 3,80€ per adult i 2€ els nens de 5 a 9 anys.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive