A finals del mes d’agost, tots els mataronins propietaris d’un gos, un gat o una fura que estigués censat van assabentar-se d’un fet que els va fer ben poca gràcia. Se’ls va comunicar, ras i curt i sense més explicacions que la taxa per tinença d’animals domèstics pujaria aquest 2013 dels 8,46 euros als 30 euros. Un augment superior al 300%. Al mateix moment, desapareixien les bosses de plàstic dels 90 bobinets que hi ha repartits per la ciutat per recollir els excrements dels animals.
El malestar s’ha fet evident a les xarxes socials i en les converses dels amos dels gossos en llocs populars de passeig d’aquestes mascotes com el Nou Parc Central. Però el consistori defensa que hi ha raons de pes que sostenen aquest augment, així com la retirada de les bosses, que a partir d’ara els propietaris hauran de recollir a les oficines d’atenció ciutadana.
A Mataró hi ha 2264 gossos censats. La legislació obliga a censar-los i identificar-los amb el xip, però l’Ajuntament calcula que a la ciutat hi ha uns 2000 gossos més sense donar d’alta per part dels propietaris. Censar-lo és gratuït, cal omplir una sol·licitud a l’Ajuntament (un cop l’animal està vacunat i amb el xip instal•lat) i a canvi es rep un carnet que acredita com a propietari d’un gos. Però tots els propietaris estan obligats a pagar una taxa, que fins ara era de 8,46 euros a l’any. El salt fins als 30 euros que exigeix l’Ajuntament és notori. El consistori defensa, però, que cada any destina fins a 82.000 euros a despeses vinculades a la presència de gossos a la via pública, 54.000 dels quals a la neteja viària de les defecacions. A 8 euros l’any per propietari, s’estan recaptant poc més de 16.000 euros. Els comptes no li surten a un Ajuntament que ha de fer front a multitud de despeses més urgents.
Plataforma canina
Des de principis de l’estiu, abans de la notificació de l’augment de la taxa, existeix a Mataró un grup de propietaris de gossos anomenat Plataforma Canina. La plataforma va néixer per reivindicar més espais a la ciutat per poder deixar-hi córrer els gossos lliurement, els anomenats “pipican”. També demanen un tram de platja habilitat perquè els gossos s’hi puguin banyar. El 6 de juliol passat van organitzar una caminada lúdica i reivindicativa pel centre de la ciutat on hi van participar prop de 200 persones i uns 70 gossos. A més, han recollit unes 1400 signatures. Però des de que l’Ajuntament ha comunicat l’augment de la taxa, la Plataforma s’ha convertit en el canalitzador de moltes de les protestes dels propietaris de gossos de la ciutat. A partir d’aquí, ha esdevingut l’interlocutora amb l’Ajuntament, i han mantingut diverses reunions amb la regidora de Via Pública, Núria Calpe, i altres representants municipals.
Cobrir totes les despeses
L'Ajuntament ha enviat aquesta mateixa setmana a tots els propietaris de gossos censats una carta informant de l’augment de l’impost i d’altres mesures com la retirada dels dispensadors. Des de la Plataforma matisen que el contingut d'aquesta carta no s'ha pactat amb l'Ajuntament. Malgrat, tot, “entenem els arguments del consistori, però esperem rebre quelcom a canvi”, expliquen des de la Plataforma. Teòricament, les despeses municipals vinculades a la presència d’aquestes mascotes a la via pública se sufragaran casi al 100% amb la taxa que pagaran els propietaris. “Aquest increment garantirà que la cobertura del cost del servei que us oferim no repercutirà indirectament a les butxaques dels ciutadans que no tenen animals domèstics”, assenyala l’Ajuntament a la carta enviada als propietaris. Per aquest motiu, la plataforma reclama que a partir d’ara l’Ajuntament estudiï les seves propostes de creació de diversos “pipicans” repartits per la ciutat, on ells s’ofereixen a realitzar activitats lúdiques i formatives.
La retirada dels dispensadors
Una part important de la despesa del consistori es destina al manteniment i reposició dels bobinets (dispensadors). Fa temps que l’Ajuntament ha detectat un ús indiscriminat dels dispensadors, que fa que molt sovint a mig matí ja no hi quedin bosses. “Hi ha molta gent que se les enduu per embolicar entrepans o posar-hi menjar per al congelador”, expliquen des de la Plataforma. Sense bosses als bobinets, els excrements queden sense recollir, cosa que a més de generar brutícia, provoca que s’hagi de destinar més diners a la neteja viària.
L’Ajuntament vol posar-hi fi. A partir de gener, es retiraran els dispensadors i els propietaris de gossos hauran de passar per les oficines d’atenció ciutadana a recollir el paquet de bosses per a tot l’any. “Eembla perfecte, perquè es recompensa a qui paga l’impost de tinença”, afirmen des de la Plataforma Canina.
-
Els gossos i Mataró, en xifres
- 2264 gossos censats
- Uns 2000 gossos sense censar (càlcul aproximat)
- 72 gats censats
- La taxa s’encareix de 8,46 a 30 euros anuals
- L’Ajuntament recapta actualment uns 17.000 euros anuals per la taxa i se'n gasta 82.000 euros l’any per la presència de gossos a la via pública
- 90 “bobinets” repartits per la ciutat, que es retiraran
-
Comentaris