capgros.com

Un 38% de les empreses fan accions de responsabilitat social pels beneficis

Aquest és el resultat d'un estudi de mercat realitzat a 250 empreses de la ciutat i la seva zona d'influència

Un 38% de les empreses de Mataró i de la seva zona d'influència afirmen que realitzen accions de responsabilitat social per motivacions socioeconòmiques, és a dir, pels beneficis que en poden obtenir. La visió limitada d'aquesta estratègia empresarial sobretot té lloc en empreses noves, d'entre 1 a 5 anys, i dedicades al sector comercial i als serveis personals. Aquesta és la dada més significa que revela un estudi presentat aquest dimarts al vespre a l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM), i que analitza el grau de responsabilitat social de les organitzacions del nostre entorn.

Segons l'estudi, un 31% de les empreses tenen una visió iniciàtica de la responsabilitat social empresarial, ja que pensen que es un cost sense beneficis. Aquesta observació se centra sobretot en els petits negocis, d'antiguitat mitjana, de base familiar i del sector tèxtil. En canvi un 20% de les empreses tenen un enfocament modern d'aquest concepte, particularment aquelles que són més antigues de 25 anys. Aquestes empreses tenen una quantitat important de treballadors i estan especialitzades en el sector de l'hostaleria i els serveis personals. Finalment, un 11% de les organitzacions fan actuacions de responsabilitat social per motius filantròpics. En aquesta categoria s'hi troben sobretot les petites empreses familiars i dedicades al comerç.

Aquestes dades deixen les empreses de Mataró i rodalies en una bona situació respecte els percentatges espanyols. A més a més, segons ha explicat Xavier Agulló, consultor del comitè tècnic de l'Institut Nóos, autor de l'estudi, les dades demostren que la responsabilitat social de les empreses "no té res a veure amb el paternalisme relacionat amb els negocis familiars sinó que es tracta d'una estratègia empresarial que sobretot genera reputació i imatge a la marca, ja que certs valors passen a associar-se al producte”.

Les empreses de l'entorn de la ciutat actuen responsablement en primer lloc en l'àmbit del treball, i després en l'acció social. En menor mesura ho fan en el mercat i en el medi ambient, possiblement perquè en aquest espai la legislació és molt més estricte. Per tant, en aquests moments les empreses inverteixen, principalment, en la millora de la igualtat de gèneres, la compaginació entre vida familiar i treball i en la formació continuada. I en general, en l'acció social, es produeixen accions unilaterals no lucratives, és a dir, entrega de donacions, ja que per l'empresari “és més fàcil donar que no implicar-se”, segons ha afirmat Agulló.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive