Ramon Radó

Tresserras evoca Companys com a culminació d’un segle de moviments populars

El professor universitari pronuncia la conferència institucional en el 65è aniversari de la mort del president de la Generalitat

El professor de Periodisme de la UAB i membre del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) Joan Manuel Tresserras va pronunciar dimarts dia 18 la conferència institucional en homenatge a Lluís Companys, organitzada per Òmnium Cultural i l'Ajuntament. Tresserras va utilitzar la figura de Companys com a icona d'una generació –la que arriba al poder als anys 30- hereva d'una trajectòria de moviments populars “que comença amb la Renaixença i coincideix amb la Industrialització”.

Davant d'un Saló de Plens força ple, Tresserras va situar en la dècada dels anys 30 del segle XIX i les migracions del camp a la ciutat i de l'interior al litorial l'inici d'una “onada poderosa que al cap d'un segle crearà una nova hegemonia cultural a Catalunya que acabarà tenint també una vessant política”: amb l'adveniment de la II República. L'actual responsable de Publicacions del CAC va contradir la visió de la Renaixença com “un moviment de lletraferits de poc nivell” i va mostrar-se partidari d'analitzar-la com un moviment social de les classes populars, que abraça sobretot àmbits de poc prestigi (rondalles, teatre satíric, almanacs, ...) i que acaba “salvant la cultura catalana per la modernitat”.

És aquest moviment, creixent al llarg del temps, el que culmina, per Tresserras, en l'hegemonia d'Esquerra Republicana en la II República: “Cap partit fundat un mes abans pot guanyar unes eleccions: ERC no guanya, sinó que recull un moviment on hi havia ateneus, centres republicans,... un teixit que ERC no havia creat: Macià i Companys van saber llegir aquesta història i van situar-se al capdavant”.

Tresserras va acabar la seva conferència esbossant el possible futur de la cultura catalana en la postmodernitat. I es va mostrar molt optimista. Pel professor, els catalans no hem de preocupar-nos buscant una classe dirigent que impulsi les indústries culturals catalanes: “aquí no hi ha hagut mai una classe dirigent que s'identifiqués amb Catalunya i no hi serà mai. En la globalització, no hi ha classes dirigents que siguin d'una nació sense estat: viuen als aeroports i dormen als hotels de cinc estrelles”. Tresserras va apostar perquè el govern tripartit signifiqui “una possibilitat de replantejar el catalanisme des d'unes bases socials més àmplies” i va comentar que el gran avantatge de la catalanitat és que els elements que serveixen per a construir la identitat (llengua i cultura) “són els més democràtics possibles”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive