Julio Naveira compleix el cinquè any de mandat com a degà del Col·legi d’Advocats de Mataró. Va començar en l’advocacia l’any 1990, quan va muntar el seu propi despatx a Mataró. Els inicis, però, no van ser fàcils i va haver de compaginar-ho amb el cop de mà que donava al bar dels seus pares. De fet, va ser a través d’un dels clients del bar que va aconseguir el seu primer cas, un procés de separació que recorda perfectament.
Des de llavors, i durant aquests 26 anys com a advocat, Naveira ha gaudit molt de la seva feina. “Penso que ser advocat és la millor professió del món perquè et permet fer un treball en benefici de la gent, defensar sempre els interessos de les persones i treballar amb procediments que mai són iguals”, afirma. I és que Naveira sempre havia tingut clar que aquesta era la seva vocació: “Sóc advocat de vocació, si no seria impossible fer la feina que faig i el que implica estar contínuament treballant i pensant en els casos fins i tot els caps de setmana”.
Com ha evolucionat la justícia i la legislació en els darrers anys?
La justícia ha de ser molt pensada però avui, quan hi ha un quelcom que no ens agrada, es canvia la llei per intentar resoldre-ho. Per moltes lleis que es facin no se solucionen els problemes. Hi ha hagut moltes modificacions de les lleis de violència de gènere, dret penal, dret civil... Quan la societat demana un canvi, aquest hauria de ser consensuat i molt reflexionat.
Quina és la situació a Mataró?
A nivell de mancances, hem de parlar de la lentitud de la justícia, el temps des que presentes la demanda fins que hi ha una sentència. A Mataró estem trigant 6 o 7 mesos, que és moltíssim. Manquen jutges, jutjats i recursos. Fins que la justícia no es doti de mitjans econòmics i materials no serà ràpida i eficaç.
El 12 de juliol va ser el dia del Torn d’Ofici o Justícia Gratuïta. Quina és la importància d’aquest servei?
És un servei al qual tenen dret les persones que guanyen menys del salari mínim interprofessional i no tenen recursos econòmics per pagar un advocat. L’any passat es van atendre més de 7.000 ciutadans al Servei d’Orientació Jurídica. Hem de reivindicar-ho com a servei públic pel ciutadà i defensar que és un servei de màxima qualitat. Sense el Torn d’Ofici no hi hauria accés igualitari a la justícia per a tots els ciutadans.
L’any que ve serà el 150 aniversari del Col·legi d’Advocats de Mataró. Quin ha estat el seu paper?
El paper durant tots aquests anys ha estat molt important per a la societat però també molt desaprofitat. Hi ha hagut una mica de separació entre el Col·legi i la societat mataronina i maresmenca i crec que pot donar molt més a la societat del que està donant avui. Ara estem fent moltes activitats per donar a conèixer i apropar l’advocacia, per conscienciar la gent que vagi a l’advocat abans i no després del problema. Hem d’estar en contacte amb associacions, el Col·legi està per ajudar a la societat i informar.
Comentaris