El projecte Vitamina - Lideratge ètic i Transformació Social és el nom d’un programa de formació que té per objectiu convertir nois i noies en motor de canvi dels seus propis barris i entorns personals. El projecte arriba al setembre de l’any 2015 a Mataró amb un grup format per integrants de l’Associació de Joves Gitanos de Mataró. Fa només unes setmanes, però, ha ampliat la seva actuació a la capital del Maresme amb un segon grup, format per joves de l’Associació Esportiva i Lleure de Cerdanyola i del Club de Futbol Pla d’en Boet.
L'objectiu del projecte és convertir nois i noies en motor de canvi dels seus propis barris i entorns personals
Vitamina neix l’any 2015 al barri de La Mina de Sant Adrià del Besòs. Ho fa com un projecte destinat a joves d’entre 12 i 16 anys vinculats amb entitats del barri o ciutat en la qual es desenvolupa el projecte i que, per tant, ja mostren certa motivació i compromís. Es tracta d’una proposta de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, entitat que treballa per oferir propostes de convivència que donin resposta a conflictes socials o desenvolupin oportunitats per enfortir la convivència pacífica entre persones i comunitats. “Vitamina neix com una acció social per transformar entorns a través de la formació de noies i noies que lideraran els processos de canvis”, explica Ivan Pera, director de la Fundació Carta de la Pau. “L’objectiu és crear grups de gent que treballarem en xarxa i cooperativament per canviar dinàmiques i lideratges negatius a positius a la societat”, afegeix.
El programa té una durada de quatre anys, durant els quals els joves adquireixen diferents coneixements, actituds i valors que posaran en pràctica en el seu dia a dia. En el primer any es treballa l’aspecte personal, en el segon la part relacional de l’individu (amb la família, les amistats, l’escola...), en el tercer el social-emprenedor i en el quart l’assoliment de l’autonomia (seguiment dels estudis, recerca de feina...).
Aprendre per ells mateixos
Per seguir aquest procés, els nois i noies es troben un cop per setmana durant el curs escolar guiats per professionals de la Fundació Carta de la Pau. Es tracta de grups petits d’entre 12 i 14 joves, per aconseguir fer un acompanyament més pròxim. Alba Lorente és coordinadora de Vitamina i qui porta les dinàmiques setmanals dels grups. “Cada any treballem amb 12 capacitats”, comenta i explica que “toquem aspectes com aprendre a sortir del rol víctima, gestionar les emocions, presa de decisions, resolució de conflictes, conèixer les capacitats i límits d’un mateix, escolta activa, respecte a l’altre i temes d’alimentació, salut i esport, entre molts altres”. En definitiva, “moltes capacitats a treballar per aconseguir que siguin uns referents positius en el seu entorn”.
“És molt més fàcil modificar una conducta dolenta si li ha dit el seu company que si li diu una figura d’autoritat”
Una de les activitats més recents que han treballat els joves de l’Associació de Joves Gitanos de Mataró, que ja porten 2 anys de projecte, és, per exemple, dir les qualitats i aspectes a millorar dels seus companys. I és que una de les parts fonamentals de Vitamina és el treball entre iguals. “És molt més fàcil modificar una conducta dolenta si li ha dit el seu company que si li diu una figura d’autoritat”, afirma Lorente. A més a més, molt sovint les sessions són acompanyades per experts que assisteixen a fer xerrades sobre diferents temes i problemàtiques actuals, com pot ser el bullying o els hàbits alimentaris.
Una de les parts fonamentals del projecte Vitamina és quan els nois i noies surten de portes cap a enfora i han d’aplicar en el seu dia a dia tots aquells aspectes que van aprenent. “Tot el que aprenen aquí ho han de posar en pràctica fora, Vitamina és un laboratori d’aprenentatge dinàmic”, assegura Lorente, que recorda que “no els hi donem classes magistrals, sinó que aprenen a través de les dinàmiques i de la informació que ells mateixos ens faciliten conforme els anem coneixent”.
“Tenen iniciativa, trenquen fronteres, perden la vergonya... són coses que poc a poc es van notant”
Tot i que pels coordinadors i monitors que els acompanyen els és difícil saber fins a quin punt ho apliquen a fora, sí que en són conscients de l’evolució dels joves. “En ocasions ens expliquen que potser algun dia han tingut un problema amb algú i que de seguida es van recordar del que vam parlar aquí”, afirma Lorente. “Tenen iniciativa, trenquen fronteres, perden la vergonya... són coses que poc a poc es van notant”. Vitamina també treballa amb els pares i mares dels joves, amb els quals també es fan sessions on es poden extreure conclusions de com ha millorat la seva conducta i relació entre pares i fills.
Com ho viuen els nois i noies?
L’Aroa té només 12 anys però ja en fa 2 que va començar al projecte Vitamina, de la mà de l’Associació de Joves Gitanos de Mataró. Ella mateixa reconeix que cadascuna de les sessions a les que ha anat assistint durant tot aquest temps li han servit per créixer com a persona. “He fet un gran canvi a nivell personal”, reconeix la jove, que afirma que “si abans tenia un problema de seguida cridava i m’enfadava, mentre que ara intento parlar les coses i tinc més confiança en mi mateixa”. El que més destaca l’Aroa de Vitamina és que “tot el que aprenc ho aplico a la meva vida personal”. Tot i això reconeix que les sessions no sempre divertides: “hi ha dies que surts d’aquí molt bé i d’altres no tant, però hi ha d’haver de tot, com tot a la vida”.
Amb l’Aroa també hi és l’Ismael, un noi de 16 anys que va decidir formar part de Vitamina per saber cap a on dirigir el seu futur. “A Vitamina t’ensenyen autolideratge, a tenir confiança en nosaltres mateixos, a arreglar les coses parlant... però tot en sessions que són divertides i es fan amenes”, explica. “He evolucionat molt en dos anys i les sessions m’han beneficiat a la meva vida, ara em desenvolupo millor”, agraeix. El mateix opina un altre company, l’Aaron, afirmant que “he aprés que les coses s’arreglen parlant i no amb violència”. I conclou: “les sessions són molt divertides i cap és igual a l’anterior, som com una família”.
Comentaris