-
-

Tota la ciutat, en un mapa

El ‘Plànol de Mataró’, disponible al web municipal, aporta tota mena d’informació sobre la capital del Maresme de forma fàcilment accessible per al ciutadà

L’Ajuntament de Mataró ha fet una clara aposta per les dades obertes, dins de la seva política de transparència. “Les dades que posseeix l’Ajuntament, de tot tipus, són dels ciutadans, i han de revertir en ells”, explica Juan Pablo Magro, cap de Sistemes d’Informació i Telecomunicacions del consistori mataroní. Això ha quedat palès a través de diferents iniciatives, com la web que mostra a on es destina cada cèntim d’euro del pressupost municipal, la relació de contractes o els deutes amb proveïdors. O en l’intent de posar cada cop més tràmits online a disposició dels ciutadans. Informació pública, explicada de forma directa i clara, a l’abast de tothom.

És en aquesta línia en la que s’inscriu una nova iniciativa de l’Ajuntament, una de les més atractives i pràctiques per als ciutadans. Es tracta d’un nou espai dins la web municipal que posa tota la informació disponible de la ciutat sobre mapa. El ‘Plànol Mataró’ és un completíssim conjunt de mapes amb múltiples capes d’informació geogràfica. Un geoportal que permet des de conèixer la història de Mataró fins saber on és la farmàcia més popera o quins contenidors queden més a prop, passant pels nivells de contaminació sonora del nostre carrer.

“Fem aflorar el conjunt de dades que ja existeixen i les organitzem en una única eina, que serveix tant per al treballador municipal a nivell intern com per al conjunt de la ciutadania”, destaca Magro. L’aposta per aquest conjunt de mapes, en forma de geoportal web, es realitza perquè permet aportar tota mena de dades i informació en un format gràfic, molt més comprensible per a la ciutadania: un mapa és molt més senzill i atractiu d’interpretar que no pas les dades plasmades en taules. “Perdre l’oportunitat de mostrar-ho gràficament seria un malbaratament de recursos i un flac favor a la transparència”, apunta Magro.

En total hi ha 16 mapes temàtics. Una llista que inclou mapes històrics, que permeten veure com ha crescut la ciutat des del segle XIX fins a l’actualitat. També hi ha un mapa del patrimoni arquitectònic, amb tots els edificis catalogats a la ciutat, i una fitxa que explica la seva història i valor patrimonial. S’ofereixen altra mena de plànols amb informació força sensible i d’interès ciutadà, com el de l’activitat policial a cada carrer o sector del municipi. També hi ha elements molt pràctics com ara saber on existeixen els punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Si es vol saber quan i com es neteja el carrer on vivim, hi ha disponibles els itineraris del servei de neteja de la ciutat, i també podem saber a on tenim ubicats els contenidors més propers. D’altra banda, si un emprenedor vol obrir un negoci a la ciutat, pot mirar a través del mapa quina és l’activitat comercial i empresarial que hi ha a l’entorn de l’emplaçament que ha escollit. El mapa també inclou informació més anecdòtica però alhora interessant, com ara la localització i origen dels gegants de la ciutat.

Amb recursos propis

El gran plànol de Mataró ha estat desenvolupada amb recursos propis del Servei en Sistemes d’Informació i Telecomunicacions i amb programari de software lliure, cosa que ha suposat un estalvi econòmic per al consistori. Tot i així, es complementa amb eines gratuïtes com Google Street View.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive