Amb l'aparició d'Internet i altres fonts d'informació, els mestres, i per extensió l'escola, han perdut l'autoritat que els convertia en l'única font per a l'aprenentatge. Sobre aquestes transformacions i sobre el nou rol que hauran de desenvolupar els mestres ha reflexionat el filòsof Josep Maria Terricabras.
Terricabras ha parlat sobre els canvis de la societat actual, molt més tecnificada i canviant i que ofereix, tant pels adults com pels infants, múltiples possibilitats d'accès al coneixement. Els contiguts evolucionen ràpidament, ha apuntat el filòsof, i el que avui és nou demà serà obsolet i es conservarà als museus i les biblioteques. Per això, ha proseguit, ja no serà tant necessari ni valuòs memoritzar-los.
En aquest nou escenari, la missió dels educadors (entre els que també s'inclou la família i, per extensió, la societat) serà proporcionar eines que ajudin a reflexionar sobre la informació i ensenyar els llenguatges que els permetran decodificar els futurs descobriments. A través del llenguatge s'afina el pensament, ha dit Terricabras.
Aquesta nova tasca dels educadors, que demanarà un major compromís, serà imprescindible si es té en compte que tindran en les seves mans als ciutadans que, dintre de no gaire temps, seran els dirigents d'una societat que encara ara no existeix.
Terricabres ha parlat sobre la ciutadania del futur en el primer debat de l'aula-fòrum de la XXVa Escola d'Estiu del Maresme, que ha començat avui a l'institut Thos i Codina.
Capgros.com farà un seguiment de les activitats de la XXVa Escola d'Estiu del Maresme
Comentaris