Planes, Fernández i Terricabras
Planes, Fernández i Terricabras

Judith Vives

Terricabras apel·la els ciutadans a impulsar una nova forma de política

El filòsof va pronunciar la conferència central de l'acte de presentació de l'Agenda Llatinoamericana 2008

La forma actual de fer política està massa allunyada de la gent i per això aquest model "hauria de morir". Així ho creu el filòsof Josep Maria Terricabras, que divendres passat, dia 26, a Mataró, va defensar aferrissadament la participació dels ciutadans en l’activitat política. Ho va fer en la conferència que va oferir durant l’acte de presentació de l’agenda llatinoamericana del 2008, que va aplegar unes 300 persones al Foment. En la xerrada, Terricabras va apuntar la "reticència" a buscar noves formes de fer política en les quals la gent participi: "però ens toca a nosaltres decidir si volem ser súbdits o ciutadans". El filòsof gironí va puntualitzar que la diferència d’aquests dos termes avui en dia ja no és social sinó "política i moral". "El ciutadà vol participar de la res pública, i no n’hi ha prou amb pagar impostos", va explicar, reconeixent que no és fàcil convèncer els súbdits a convertir-se en ciutadans. Tot i això, ell mateix ho va intentar animant els presents a "ser crítics i molestos, a emprenyar, presentar projectes, fer propostes i associar-se".

Després de diferenciar entre els termes “globalitat”, “globalització” i “globalisme”, Terricabras va explicar que el ciutadà ha d’aprendre a pensar de manera global, tenint en compte que “cada problemes té sentit en funció del conjunt i que totes les polítiques estan relacionades”. “El ciutadà que no vol ser súbdit, que pensa global i que combat les desigualtats també viu en xarxa”, va afegir el filòsof, defensant que si es teixeix una bona xarxa social “quan hi ha una crisi, la xarxa aguanta”. Per últim, va explicar que les xarxes ciutadanes només es poden construir si es defineixen drets i deures, que va definir gràficament com els dos extrems d’un mateix arc.

Abans de la intervenció de Terricabras va parlar el coordinador de l’Agenda Llatinoamericana, Jordi Planes, que va recalcar la voluntat d’aquesta publicació de servir com a eina pedagògica. Planes tmbé va recordar que l’agenda va néixer ara fa 17 anys per iniciativa del bisbe Pere Casaldàliga. L’acte va comptar també amb la presència del regidor de Participació Ciutadana, Carlos Fernández, que va manifestar el suport de l’Ajuntament a una iniciativa com la de l’Agenda Llatinoamericana com a vehicle per promoure la reflexió social i la solidaritat entre els ciutadans. La presentació de l’agenda va concloure amb una actuació de la coral Primavera per la Pau.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive