La institució pública municipal que vetlla per la transició de la ciutat industrial a la ciutat del coneixement, TecnoCampusMataró, ha fet públiques les seves conclusions sobre el desenvolupament de la 3ª Setmana de les Noves Tecnologies per a tothom, que del 8 d'octubre a l'1 de novembre va omplir d'actes la ciutat de Mataró.
En el comunicat de premsa que es va fer arribar als mitjans, es parla de La Setmana com un espai de participació i reflexió de les TiC a Catalunya, amb un format sòlid en el que han col·laborat més de setanta entitats, empreses i institucions d'àmbits socials, empresarials, polítics, docents, tecnològics i artístics. Ha destacat la presència a Mataró de personalitats de les noves tecnologies a Espanya i Europa, com el teòric sobre xarxes ciutadanes i escriptor David de Ugarte, l'actual president de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) i president del Consell Assessor del TecnoCampusMataró, Joan Majó, i la investigadora italiana i autora de l'informe Europe in the Creative Age, Irene Tinagli.
Aquesta darrera personalitat va realitzar una de les conferències més interessants de la Setmana, titulada La ciutat creativa i innovadora, i va posar de relleu que el desenvolupament de la innovació, la creativitat i la recerca són factors clau per al futur de les ciutats.
Jornades i debats sobre ciberdrets, idees innovadores i negocis innovadors, el rol de la premsa digital, la primera experiència d'implantació de la Televisió Digital Terrestre a Catalunya que té lloc al Maresme, les xarxes socials i nou terrorisme o la Mostra GENTIC destinada a presentar els darrers avenços tecnològics a les empreses han estat punts calents de debat i intercanvi d'idees durant la Setmana.
Poca assistència de públic i dispersió de les activitats, principals punts flacs
La Setmana ha comptat amb activitats de caire marcadament lúdic, com ara la projecció de la pel·lícula S1mone tot coincidint amb els actes del Centenari del Foment Mataroní, el torneig de jocs en xarxa obert a tothom Need For Speed Underground que van tenir lloc a diferents Ciberlocals de la ciutat i una festa a la Sala Clap amb el ciberheroi CD-Man. Però tot i aquesta voluntat de l'organització d'incrementar la participació ciutadana amb la voluntat d'acostar les TiC a la ciutadania -segons el propi servei de premsa de TCM-, l'assistència no ha estat massiva i molts actes han comptat amb una audiència més aviat minsa, especialment els espectacles multimèdia i d'avantguarda LOFT, a càrrec de Nat Nuts Dansa, i Dalírium de Feliu i Companyia, interpretats al teatre Monumental.
Un altre dels temes que potser caldrà revisar tenen a veure amb la volguda deslocalització de la setmana, que s'ha desenvolupat per 35 punts diferents de la geografia urbana i ha deixat sense un espai físic de referència la Setmana.
TecnoDiari.com ha cobert dia a dia la Setmana
L'empresa Capgròs I el propi TecnoCampusMataró van engegar conjuntament el 14 d'octubre un diari digital que complementés des de la xarxa i de forma diària i multidisciplinar la Setmana de les Noves Tecnologies per a tothom; el TecnoDiari.com.
Fins el dia 1 de novembre al TecnoDiari s'havien publicat més de 50 prèvies, reportatges i cròniques de tot tipus d'actes, des de ponències fins a jornades empresarials, passant per tallers, presentacions de llibres o espectacles artítsitcs. També s'havien comptabilitzat 5 enquestes monogràfiques sobre temes com ara la telefonia mòbil, l'ús que es fa d'internet o el nivell tecnològic de Mataró.
TecnoDiari.com també ha realitzat 8 entrevistes amb profunditat a personalitats i protagonistes de la setmana, com ara Irene Tinagli, David de Ugarte o Silvia Llombart. Així mateix, s'ha comptat amb 9 articles d'opinó relacionant societat i noves tecnologies, a càrrec de pedagogs, empresaris, polítics, tecnòlegs, artistes o emprenedors.
En l'apartat multimèdia, la web ha penjat on-line 4 clips de video MPEG4 i una galeria de més de 70 fotografies de tota la Setmana.
Comentaris