L'economia catalana té les bases correctes per créixer a llarg termini però necessita el nou estatut per dotar-la de les infraestructures i equipaments necessaris perquè abandoni el seu estat d'estrès permanent. El president de l'Escola Universitària del Maresme (EUM) i alcalde d'Argentona (ERC), Antoni Soy, va explicar ahir dijous, dia 24, a la sala d'actes de la EUM algunes de les característiques essencials del model de finançament que contempla el nou Estatut. Davant d'una seixanta de persones, el públic assistent, va poder conèixer de primera mà què aportarà el nou model estatutari de mans d'un dels redactors principals d'aquest capítol.
Soy va començar la seva exposició destacant la necessitat històrica d'elaborar un nou model de finançament per tal de no seguir erosionant les bases de l'economia a llarg termini. El dèficit català respecte les arques de l'Estat ha crescut en pocs anys del 4 al 9% del PIB. Aquesta sangria es pot convertir en una malaltia crònica, va explicar. A més, va rebutjar l'etiqueta d'intervencionsita i que el nou text trencarà la unitat de mercat. Per altra banda, va detallar que es tracta d'un model que garanteix amplis fons: Permet avançar cap a la sobirania fiscal i cap a la solució dels problemes de Catalunya a través dels recursos que s'envan.
L'alcalde d'Argentona va estar acompanyat del director executiu de Foment del Treball i professor de la Teoria del Treball, Joaquim Trigo, que va fer un ampli repàs del model de finançament. Segons va explicar, la creació d'una Agència Tributària pròpia i la Comissió Mixta que decideix l'aportació a les arques estatals són els punts més destacats: Aquests instruments ens han de permetre que, un cop pagats els impostos, no baixem posicions respecte a aquells on van destinats els nostres fons.
Comentaris