Una pancarta contra les patrulles veïnals en una manifestació antiracista a Mataró. Foto: Cedida
Una pancarta contra les patrulles veïnals en una manifestació antiracista a Mataró. Foto: Cedida

SOS Racisme acusa les patrulles veïnals d'oprimir els infants i joves migrants

L'entitat afirma que hi ha joves que es veuen obligats a "ocupar un habitatge com a conseqüència del sistema de desprotecció i exclusió administrativa"

SOS Racisme ha lamentat que es formin patrulles veïnals, com les existents a Mataró i a Premià de Mar i les ha considerat una conseqüència del "sistema opressor" contra la infància migrant. El Servei d'Atenció i Denúncia de l'entitat ha assumit 11 casos des de principis d'any en què menors tutelats i joves són objecte d'"atacs" veïnals o abusos policials. Ha alertat però que han identificat més situacions que, tot i no ser assumides com a casos, "evidencien el racisme al qual es veuen abocats en el sistema de (des)protecció de l'administració pública".

D'entre tots ells, destaquen que els receptors de la violència veïnal i institucional acostumen a ser joves "abocats a ocupar un habitatge com a conseqüència del sistema de desprotecció i exclusió administrativa". Davant d'aquests habitatges, es fan concentracions amb veïns que només escridassen, altres que cometen accions violentes i grups violents organitzats d'extrema dreta. L'organització ha apuntat que els veïns justifiquen l'assetjament i escari per una sensació d'inseguretat que segons ells ve provocada per la presència dels joves, "tot i que els Mossos investiguen els fets delictius reportats i no tenen cap indici que els relacionin amb els joves que ocupen, els veïns persisteixen en culpabilitzar-los ometent deliberadament la seva presumpció d'innocència". Ha afirmat que aquesta no s'ometria igual si els joves que són d'origen magribí o subsaharià fossin blancs.

Operatiu policial per l'atac dels veïns a Premià de Mar. Els joves del pis van ser reallotjats a Mataró

Aldarulls davant d'un edifici ocupat per joves migrants a Premià de Mar

SOS Racisme ha afirmat que observen també un sentiment generalitzat de "desatenció policial" per part dels veïns, sensació avalada per representants institucionals, com l'alcalde de Premià de Mar o de Llançà, els quals "justifiquen les protestes com a conseqüència de la suposada inacció policial, però sense entrar a qüestionar si els joves són realment culpables". L'organització ha afirmat que, en general, les institucions "no adopten una lògica de protecció sinó penal" i es dona una atenció on preval "el càstig i la discriminació en l'accés als drets per damunt de la cura". Ha afegit que hi ha un discurs d'odi mediàtic generat pels mitjans de comunicació i una pressió i persecució policial "que qüestiona la simple presència a l'espai públic només per la seva aparença".

"Comportaments delictius veïnals"

Amb tot això, SOS Racisme ha criticat que les patrulles de vigilància veïnals "no haurien de tenir cabuda en una societat suposadament democràtica i de dret" i ha afegit que si l'acte el fa una persona blanca s'assenyala aquesta persona i no tota la comunitat, com passa quan és una persona racialitzada. "Els comportaments delictius veïnals queden impunes i els mateixos alcaldes justifiquen aquests comportaments, avalant institucionalment l'assetjament arbitrari. On queda el dret a la seguretat d'aquests joves?", es pregunta. SOS Racisme ha assegurat que aquest no és el camí que volen molts veïns i ha demanat a les administracions que comencin a qüestionar-se "la por que tenen a parlar del racisme inherent i naturalitzat a la societat" i garanteixin els drets d'aquest col·lectiu

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive