El Parlament de Catalunya ha proclamat aquest divendres, dia 27, la independència de Catalunya. La cambra catalana ha aprovat amb 70 vots a favor, 10 en contra i dos en blanc la proposta de resolució que assumeix la declaració d’independència signada el passat 10 d’octubre, on s’assenyala que «La República Catalana es constitueix com a estat independent i sobirà», recollint el «mandat» expressat a les urnes al Referèndum del passat 1 d’octubre. Davant d’aquest fet, que serà respost per l’Estat amb la suspensió de l’autonomia de Catalunya mitjançant l’article 155 de la Constitució, s’estan succeïnt les reaccions. Entre elles les dels polítics mataronins, que fan una primera valoració d’urgència a Capgros.com.
"Viurem moments dificils en tots els aspectes, un enfrontament amb l’Estat, però això ja ho sabíem" (CiU)
«El sentiment que tinc ara mateix és de molta emoció, però també vivim moments de preocupació» explica el cap del grup municipal de CiU, Joaquim Fernàndez. Emoció per un dia «històric» que s’havia imaginat moltes vegades però «com quelcom utòpic». Per això també té en ment «tota aquella gent que ha lluitat per aquesta causa i que avui no ho poden veure». Respecte a la preocupació, es deu per Fernàndez a la reacció de l’Estat espanyol. «Viurem moments dificils en tots els aspectes, un enfrontament amb l’Estat, però això ja ho sabíem», ha dit.
"L’única sortida que es podia plantejar davant l'escenari de subjugació, la por i el concurs de la violència que planteja l’Estat espanyol" (CUP)
Per a Juli Cuéllar, portaveu de la CUP, la declaració d’independència és «l’única sortida que es podia plantejar», ja que es tracta del «millor escenari possible» per plantar cara a «la subjugació, la por i el concurs de la violència que planteja l’Estat espanyol». Cuellar aventura que ara s’obre «un procés llarg, de mesos», per configurar «el país que volem». Quelcom que només serà possible, afirma, amb «un poble mobilitzat i organitzat».
"Aquesta declaració és com la voladura d’un pont" (PSC)
Molt diferents són les valoracions des dels partits contraris a l’independentisme. Per exemple des del PSC, que governa avui en solitari Mataró. «Aquesta declaració és com la voladura d’un pont», ha afirmat el primer secretari del partit, Juan Carlos Jerez, ja que considera que «no només no respecta les majories ni la pluralitat que hi ha al Parlament i a la societat catalana, sinó que no respecta ni les pròpies lleis aprovades per aquest mateix govern». Jerez considera que aquesta aprovació és «un paripé» amb l’única voluntat d’esperar a la «reacció de l’Estat». Tot i així, apunta que «Estem davant d’una agressió molt greu a l’ordenament jurídic i a la convivència».
"És un dia molt trist i una enganyifa a tot el poble català" (PP)
Jose Manuel López, cap del grup municipal del PP, considera que el que ha passat al Parlament de Catalunya és “molt trist” i “una enganyifa a tot el poble català”. López recorda que els que han “fet tot això” no tenen majoria de vots “per prendre aquestes decisions, i ara hauran de passar coses que ningú volia, nosaltres els primers”. “S’han carregat la legalitat i l’autogovern i toca restituir-lo”, relata el regidor popular, que espera que tot plegat “no afecti més a la política local”. Recorda que CSQP no han votat a favor del “pucherazo del govern i entenc que mantindran aquesta posició per evitar el desgovern total a Mataró”. López diu això perquè considera que una moció de censura a Mataró, on només es pot donar si el regidor d’ICV hi dóna suport, seria “més inestabilitat en una ciutat que ja té prou problemes i que com tot Catalunya, estarà enmig d’un marc inestable de per sí”.
"Podem esperar episodis de repressió encara més forts, cal responsabilitat, pacifisme i mantenir la cara sempre ben alta" (Òmnium)
En tot el procés que ha portat a aquesta declaració d’independència també hi han jugat un paper molt important les entitats sobiranistes. Per exemple Òmnium, que té el seu president, com el de l’ANC, empresonats a Madrid. El president comarcal de l’entitat, Carles Estapé, declara que és una jornada de «molta felicitat i molta emoció» i que alhora requereix «un sentit molt gran de la responsabilitat individual i col·lectiva». Constata que és hora de «recosir el país» i d’unir esforços per «refer allò que alguns voldran despuntar», en referència a la reacció que pugui tenir l’Estat espanyol. «Podem esperar episodis de repressió encara més forts», apunta Estapé, davnat dels quals demana «responsabilitat, pacifisme i mantenir la cara sempre ben alta».
Comentaris