Moment de la constitució de la cooperativa. Foto: Cedida
Moment de la constitució de la cooperativa. Foto: Cedida

Som Mobilitat: replantejar-se la idea de tenir un vehicle en propietat

El projecte arrencarà després de l'estiu al barri de l'Havana.

Som Mobilitat és una cooperativa que es va constituir dissabte passat, dia 19, amb la voluntat de canviar el model de mobilitat actual i impulsar una nova manera de moure’s per la ciutat. Arnau Vilardell i Ricard Jornet, dos dels seus impulsors, expliquen que actualment el 45% dels desplaçaments es fan en vehicle privat i que el 97% de la vida útil d’un cotxe està aparcat. Davant aquestes dades, el que proposen és un model de car sharing (compartir vehicle) en el qual un mateix cotxe es fa servir només el necessari i al llarg del dia, diversos usuaris se’n poden beneficiar. Mataró acollirà, a partir de setembre, la primera xarxa de mobilitat elèctrica compartida de Catalunya.

La cooperativa compta amb 200 socis (només cal aportar 10 euros per ser-ho) que tenen la possibilitat d’accedir al car sharing mitjançant unes tarifes per hores o dies d’ús. La idea de Som Mobilitat és aglutinar molts socis de diversos punts de Catalunya i, un cop hi ha prou gent en un barri concret, arrencar-hi la iniciativa. Els vehicles poden ser comprats de manera col·lectiva o poden ser d’algun propietari que el cedeix les hores que no el fa servir. Han d’estar en un aparcament adequat per carregar-se i que sigui accessible a tots els socis de la cooperativa.

Fer-se soci i promoure la xarxa

Els socis paguen deu euros per formar part de la cooperativa i tenir accés als vehicles. Som Mobilitat recalca que no es tracta “d’esperar a que s’instal·li al teu barri per fer-te soci sinó al revés: formar part de la cooperativa per, quan hi hagi suficient gent apuntada en una zona, impulsar l’arribada del car sharing en aquell barri”.

Vehicles col·lectius o de propietat

 Hi ha dos models de vehicle elèctric per al car sharing. Un és el d’un propietari que el comparteix les hores que no el fa servir (s’emporta el 85% de la recaptació per ús i la cooperativa el 15%). L’altra és obrir un crowdfunding entre interessats on cadascú aporta una quantitat a canvi d’uns dies d’utilitzar-lo. Un cop exhaurits també pot seguir fent-lo servir amb la tarifa establerta.

Connectats amb una app

Els socis estan connectats amb una app per a smartphone amb la qual se sap quins vehicles hi ha disponibles i desde la que es fa la reserva per hores o dia. Estan treballant amb altres cooperatives a nivell internacional per crear una xarxa de mobilitat sostenible que permeti, per exemple, fer servir el car sharing a Bèlgica.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive