Carles Estapé

Carles Estapé

President d’Òmnium Cultural Mataró-Maresme

Sobre la Cultura a Mataró i sobre el Nosaltres

El passat dijous, 9 de juliol, s’estrenava el Festival Nosaltres (o NosaltresFest) al Pati de Can Marchal. Després dels mesos de confinament, recomençàvem de nou amb un format diferent, petit, amb control d’aforament i mascaretes, però tornàvem a viure la cultura a Mataró. Al mateix moment, obria la primera sala de teatre: Can Gasol oferia del 9 al 12 de juliol “Hamnet”, el primer espectacle després del confinament, amb entrades esgotades.

Els escenaris, doncs, han pogut tornar, finalment, a Mataró. És un primer pas per descongelar la cultura mataronina. Avui més que mai cal fer una sacsejada a la cultura mataronina i és necessari donar la veu als artistes, massa temps callats, i donar-los també l’oportunitat de crear, cantar, actuar i recomençar l’activitat, també econòmica que comporten els espectacles.

Calen iniciatives com el Festival Nosaltres, en el qual Òmnium col·laborem, que, nascudes de la base del sector cultural de la ciutat, es resisteixin a acceptar l’aturada del sector i la manca d’impulsos nous en el panorama cultural mataroní.

I per tot això, cal la implicació de tots. La gent d’Òmnium fa temps que pensem i diem que les sinergies, les interrelacions i els intercanvis entre entitats i col·lectius de l’àmbit socio-cultural de la ciutat han de ser el brou de cultiu de noves propostes que tinguin una visió global de ciutat.

La cultura que volem és diversa, perquè la nostra ciutat ho és.

Si la sabem construir diversa serà motor d’interconnexions entre agents diferents, i això ens aportarà riquesa i també un impuls a la cohesió i a la convivència. I per tant un impuls a un nou sentiment de COMUNITAT, de pertinença a una ciutat que és dinàmica, perquè s’hi parla, s’hi escolta, s’hi crea i s’hi participa.

Però anem més enllà. Molts pensem que l’activitat cultural a Mataró li costa enlairar-se, agafar volada, tenir protagonisme, projecte, projecció.

Fa pocs dies, la gent d’Òmnium Maresme a Mataró vam organitzar una taula rodona on ens preguntàvem com encarar la cultura a Mataró en temps de covid19. La llavors regidora de cultura, M. José Perez, juntament amb diferents actors de la cultura mataronina (l’Albert Muñoz, del Cirera Rock, l’Eli Coll, de Cronopis, l’Eloi Aymerich, de Clack i moderat pel periodista Cugat Comas) van desglossar el diagnòstic i alguns tractaments per a la cultura a Mataró en un pati de Les Esmanides ple. Va ser un primer pas. A Òmnium estem decidits a impulsar el debat, llarg, calmat i seriós sobre la cultura a la ciutat. Estem disposats i engrescats a impulsar, i si cal coordinar, tantes taules de “treball i debat” sobre l’acció cultural a la ciutat com faci falta. I per això fem una crida als agents culturals de la ciutat perquè ens ajudin en aquesta iniciativa.

Fem aquesta proposta perquè ens fa falta parlar, compartir projectes, identificar necessitats i, a partir d'aqui, fer propostes.

Perquè Mataró ha de trobar la seva personalitat cultural, que li doni projecció i prestigi cap enfora, i estructura i infraestructura creativa cap endins.

Perquè en el debat sobre cultura a Mataró cal que hi siguem tots els agents. Les Entitats culturals en tota la seva diversitat, el moviment veïnal, les colles de cultura popular, els creadors, els productors, els gestors i també l'administració municipal.

Perquè una bona acció cultural de ciutat ha de saber combinar l'impuls a la creació (INNOVACIÓ I RISC), la participació individual i col.lectiva (COMUNITAT I DEMOCRÀCIA), el suport decidit i ferm de l'administració pública generant infraestructura que permeti la creació i la participació, sense afany de protagonisme i sense la imposició de logos.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive