Un total de sis treballs opten a l’edició d’enguany del Premi Iluro de Monografia Històrica. Un guardó instaurat per Caixa Laietana l’any 1959 i que aquest 2013 ha estat convocat per primer cop per la Fundació Iluro, entitat que gestiona l'obra social de l'extinta caixa d’estalvis mataronina. El premi, que està dotat amb 4500 euros (fins l’any passat, eren 9000) s’atorga al millor treball de recerca històrica sobre Mataró o la comarca del Maresme.
L’acte de lliurament del premi tindrà lloc aquest dimarts, dia 5, a 2/4 de8 de la tarda a la sala d’actes de la Fundació Iluro. La lectura del veredicte estarà precedida per la presentació de les obres guardonades l’any 2012 que la Fundació Iluro ha publicat en el marc de col·lecció Premi Iluro: La província marítima de Mataró. Economia i conflictes socials (1750-1870), de Joan Giménez (Premi Iluro 2012), i ‘Estat, patrons i obrers davant la modernització de les relacions laborals. La Junta de Reformes Socials de Mataró (1900-1923), de Rafael Luque (accèssit Premi Iluro 2012).
El jurat del guardó
El jurat està format pels Drs. Antoni Pladevall, Josep Maria Fradera (Universitat Pompeu Fabra), Joaquim Pera (Universitat Autònoma de Barcelona), Xavier Torres (Universitat de Girona); Àngels Soler (Museu de Mataró), i Roser Salicrú (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro).
-
Els sis treballs que opten al premi
- De xerric a capità d’empresa. La indústria del gènere de punt al Maresme
- La Font Picant d’Argentona. Del Balneari Prats al Manantial Burriac 1783-2010
- “Els murcians dels segles XVI i XVII”. Entre la temporalitat i l’arrelament al Maresme
- Elisabet Cristina de Brunsvic. Reina a Mataró (juliol de 1708)
- La casa que tinc
- Estudi de l’arquitectura fabril a Mataró al s. XIX
Giménez, rebent el guardó de mans de Josep Ibern, l'any passat
Comentaris