És el penúltim partit de presentar-se a la línia de sortida però alhora és el candidat més veterà i bregat en la política local. Quim Fernàndez Oller torna quatre anys després de deixar de ser regidor del grup municipal de CiU al capdavant de Mataró ens mou, una entitat localista inserida en la plataforma d’exconvergents Ara Pacte Local que a la capital del Maresme presenta un acord amb Volem Mataró, un grup d’esquerres representat per la seva líder Montse Morón, que és la 3 de la llista. Hem parlat amb l’exregidor que vol tornar a treure-s aquest prefix d’antiguitat.
Com va anar l’operació retorn? Qui el va trucar i amb quins arguments torna a la política local?
Em van convocar a una reunió la gent que composa Ara Pacte Local, que integra el Pdcat, el PNC, Lliures i Convergents, a més d’altres grups més locals. Jo a aquella reunió hi anava a escoltar i en vaig sortir amb una proposta. D’entrada vaig dir que considerava que tenia una certa edat, tot i que sigui jove comparat amb alguns candidats de Barcelona i que ja havia fet la meva aportació a la política local i ho vam deixar pendent. Vam tenir una segona trobada en la que se’m va demanar fer el projecte que ocupés l’espai electoral que havia ocupat Convergència i Unió, que hi havia gent que havia quedat orfe. Em va semblar interessant i vaig dir que sí. L’acord amb Ara Pacte Local és que Mataró ens mou té llibertat, no depèn de cap partit. Havíem de fer una candidatura a tres mesos de les eleccions, que no és fàcil, i vaig arribar a la conclusió que havíem de sumar el màxim possible i que el més important era Mataró. Aquí és on em vaig trobar amb la Montse Morón amb qui havíem mantingut la relació després del pas per l’Ajuntament sobretot amb Ràdio La Veu i també amb qui vam coincidir a l’oposició a partir del 2017. Vam parlar-ne, vam seure dos matins confrontant programes. Sabia que ella tenia ganes de muntar una candidatura i vam veure que afinant algunes propostes i fent un programa conjunt podríem anar junts perquè la nostra relació personal és excel·lent i ens ho passem molt bé.
Quins són els aspectes que heu hagut d’afinar?
Vam fer concrecions com que la Montse Morón pogués tenir més influència en la part de programa referent a la part social, d’atenció a les persones vulnerables i per part nostra volíem tenir clar a temes més econòmics o de propietat privada i aquí també ens vam avenir, perquè el progrés econòmic de la ciutat va a favor del progrés social i del progrés de les persones.
Quins èxits destaca del seu pas anterior pel govern com aval per tornar-se a presentar?
Jo vaig fer moltes coses gràcies sobretot al gran equip de Cultura, que és on vaig anar a parar quan el meu perfil era més d’altres departaments com obres i serveis. La malaltia d’en Marcel va fer que l’alcalde Mora m’encarregués Cultura i vam fer moltes coses i ens ho vam passar molt bé. Però hi ha tres coses que s’han concretat a posteriori, perquè res no es fa el dia que les penses, i que són la Biblioteca Popular, el Cafè Nou i la Presó. Són tres plasmacions, cada vegada que hi vaig m’agrada veure com funcionen i com la gent en gaudeix.
Mataró ens mou es defineix com a exclusivament local. És per sumar o també és una esmena a temps que els marcs supramunicipals han condicionat la política local?
De tot una mica. Si mires la composició de la candidatura veuràs gent totalment diferent. En el nostre cas allò de sumar diferents sensibilitats és del tot cert. Hi ha candidatures que farden de títols universitaris però nosaltres sobretot tenim gent de la ciutat, dels que trobes pel carrer, dels que vas a prendre alguna cosa, gent normal i corrent que viu a Mataró i vol una ciutat millor. Però per altra banda i agafant-nos d’exemple la Montse Morón i jo mateix, hem militat en partits i n’hem acabat decebuts. Els partits polítics treballen més per ells mateixos que pel comú.
Quin tipus de propostes o discursos només seran presents a l’Ajuntament amb regidors vostres?
Si les altres candidatures partissin de trobar el millor per la ciutadania de Mataró, nosaltres com a Mataró ens mou no tindríem l’exclusiva de res. Som una candidatura que llevat d’alguns extrems, podrem parlar amb tothom. Nosaltres mateixos som mostra del diàleg i la voluntat d’acord i si això es dona en altres partits, ens hi podrem entendre. Guanyi qui guanyi en aquestes eleccions no tindrà majoria absoluta. Serà un mandat de matisos, de programa, d’acord de govern. Un acord de govern s’ha de basar en la voluntat i no en exclusivitats.
Quin tipus de rols adoptareu en un futur consistori, teniu vocació de governabilitat?
Quan un es presenta pensa en ser alcalde, però hem de ser realistes. Coneixem sociològicament què és Mataró i qui i què hi ha rere cada partit. Jo no és que no tingui àvia però confio que la marca de Mataró ens mou és nova de fa tres mesos i potser més gent em coneixerà a mi, que tinc 64 anys. Confio que tindrem representació, que podrem ser decisius i podrem ser el soci de govern ideal per a qualsevol govern. No qüestionarem si els partits si són més d’esquerra o de dreta (més enllà de l’extrema dreta, és clar) o si són o no són independentistes. Jo soc independentista però el 28M no votarem la independència sinó què podem fer per Mataró, perquè vagi més endavant del que hi ha anat fins ara. Tenim molt a aportar en un futur govern de la ciutat.
Comentaris (9)