classe primària
classe primària

Redacció - ACN

Sense distància ni mascareta: així serà el proper curs

El Govern de la Generalitat anuncia una inversió de 370 milions d’euros i la contractació de 5.000 professionals

El curs escolar 2020-21 serà plenament presencial, amb els alumnes disposats en grups estables entre els que no caldrà establir ni distància física ni mascareta i, a més, s’avançarà en la digitalització amb un dispositiu per alumne. Aquest dilluns 29 el Govern de la Generalitat ha anunciat una inversió en Educació de fins a 370 milions d’euros per fer front al que s’ha batejat com “emergència educativa”. D’aquesta inversió han de sortir 5.000 nous professionals que es costejaran amb 233 milions, 33 es destinaran a millorar les necessitats educatives i contra la segregació escolar i 103 a la implementació d’un pla digital. 

L’objectiu és que al setembre tots els centres educatius obrin amb normalitat i amb seguretat, en grups estables, dins dels quals no caldrà mantenir distàncies ni portar mascareta. El govern no establirà ràtios per aquests grups i el 23 de juliol cada centre haurà de tenir el seu pla d'organització.

El Govern ha plantejat aquesta inversió extraordinària, la major part de la qual anirà a la contractació de personal, no només docent sinó d'altres perfils. Aquesta qüestió però s'haurà de negociar amb els sindicats a partir d'aquest dilluns per acabar decidint quins perfils i quants docents s'incorporaran. El Conseller Bargalló ha garantit que el 23 de juliol tots els centres sabran de quina dotació extra disposaran i els nous professionals s'incorporaran l'1 de setembre. El conseller ha explicat que el nombre final de contractacions serà el resultat de la suma de totes aquestes negociacions i la necessitat de complir totes les mesures sanitàries. Ha explicat també que es cobriran les baixes des del primer dia i en aquestes entraran aquells docents que siguin considerats de risc, un cop avaluats mèdicament. Les contractacions seran per a tot allò sufragat públicament, escoles públiques i concertades en tot allò que estigui dins del concert.

Una de les claus del nou curs serà intensificar els hàbits higiènics, la capacitat de gestió precoç dels casos que es puguin produir i el treball en grups estables per garantir la traçabilitat. Això ha de permetre que, en cas que hi hagi un cas positiu i calgui fer una quarantena, la pugui fer només el grup d'aquell positiu i no tot el centre escolar.

Sense límit d'alumnes per grup

Aquests grups estables variaran segons cada centre ja que des d'Educació no s'establirà un número concret. El conseller ha explicat que a partir de dimecres els centres començaran a rebre les indicacions pedagògiques, les acordades amb Salut i que han de passar pel Procicat i el resultat de les negociacions amb els sindicats i fruit de totes aquestes indicacions han d'organitzar aquests grups, també en base a la seva autonomia de centre.

En aquest sentit, ha afirmat que hi haurà "més grups classe dels tradicionals" i que, tot i que un centre tingui el mateix nombre d'alumnat, amb la nova organització "no tindrà un nivell de ràtios elevades que tenia l'any passat". "No establirem límits", ha insistit. Aquests grups estaran formats "sempre pels mateixos alumnes i professorat", aquest serà de com a mínim dos docents estables a primària i cinc a secundària. A banda, hi haurà altres professors o professionals, per exemple especialistes o vetlladors, que quan entrin en contacte amb els grups estables sí hauran de prendre mesures, com portar mascareta i mantenir les distàncies de seguretat.

Dispositius per a tots els alumnes

La inversió extra contempla també l'acceleració de la posada en marxa d'un pla de digitalització que s'havia d'aplicar en els propers cinc anys i que es farà en els propers tres. En línies generals, el pla ha de permetre dotar de connectivitat 140.000 alumnes i preparar el sistema per poder treballar de manera digital. Durant el primer trimestre del proper curs es dotarà de connectivitat tots els alumnes a partir de tercer de secundària, batxillerat i Formació Professional.

Contra la segregació que ha evidenciat el confinament

Per últim, hi haurà 33 milions  per a lluitar contra la segregació, també les que han aflorat com a conseqüència del confinament, que contemplen un conjunt de mesures que van més enllà de l'horari lectiu i que pretén oferir oportunitats en extraescolars o altres activitats.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive