-
-

capgros.com

‘Semblava com si caigués foc del cel’

La nit del 25 de gener de l'any 1938, en plena guerra Civil, una excepcional aurora boreal visible a Catalunya va tenyir el cel de vermell

La nit del 25 de gener del 1938, una llum vermella intensa va cobrir el cel. En plena Guerra Civil, van ser molts els que van creure que es tractava d’un bombardeig o d’algun incendi. Però es tractava d’un inusual fenomen, poques vegades vist a casa nostra: una aurora boreal. De fet, una aurora boreal d’aquestes característiques no s’ha tornat a veure a Catalunya, o al menys no amb la intensitat d’aquella nit del gener de 1938.

L’entitat Natura ha contactat amb alguns veïns d’Argentona que recorden haver vist aquesta aurora boreal. Aquest és el cas de Pepi Vila, argentonina que tenia 9 anys, i que recorda que “des de casa nostra es va poder observar una aurora de llum predominantment vermella. Semblava com si caigués foc del cel". Aquesta intensa llum va estar causada per l'oxigen i l'heli a baixa altitud, i que va ser ben visible de les 20h a les 3h del matí.

Els testimonis catalans parlen d'una llum vermella molt intensa, que va fer aparició desprès d'una jornada de bombardejos intens a Barcelona, i que des d'Argentona, donaven peu a un incendi molt important a la capital de Catalunya. Així mateix, molts argentonins i catalans, van creure que no era un bon presagi que fins els cels s'envermellissin intensament.

Alguns sectors catòlics van relacionar l'Aurora Boreal amb les profecies de la Verge de Fàtima, que va anunciar: "Quan veieu una nit il·luminada per una llum desconeguda, sapigueu que aquest és el gran signe que us dóna Deu, que està apunt de castigar al món pels seus crims, per mitjà de la guerra i la fam...”. Arreu d'Europa, aquesta Aurora va ser el signe que anunciava la Segona Guerra Mundial.

Tot i les creences, les aurores boreals tenen una explicació científica. Es tracta de partícules arribades del Sol que en entrar a l’atmosfera terrestres, col·lideixen amb els àtoms i molècules atmosfèriques, i alliberen l'excés d'energia acumulat, emetent llum de colors. L'oxigen emet llum verda, groga i vermella, i el nitrogen emet llum blava. Degut al sistema de formació, les aurores es donen a l'entorn dels pols terrestres, especialment a Groenlàndia, Alaska i Laponia. Quan el sol te períodes de major activitat i origina tempestes solars especialment violentes, les aurores boreals es poden observar des d'àrees més properes a l'Equador. En aquest cas, les aurores a la nostra latitud son molt rares. Només se n'arriben a observar algunes cada segle.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive