L'activista polític i fins fa poc secretari general de Comunicació de la Generalitat (càrrec del qual va dimitir després que es filtrés un informe sobre mitjans de comunicació), Miquel Sellarès, va ser el convidat per la secció local d'ERC per commemorar el 70è aniversari de la proclamació de l'Estat Català per part del president de la Generalitat Lluís Companys. Sellarès ha centrat la major part de la seva intervenció en utilitzar els Fets del Sis d'Octubre com a metàfora d'un passat que no s'ha recordat prou en l'etapa de restauració democràtica. Hem comès una equivocació oblidant la nostra història i el tripartit ha d'aconseguir inculcar-la als joves millor del que s'ha fet fins ara, va sentenciar.
El veterà activista nacionalista va queixar-se que en aquests últims anys no s'hagi portat a terme un procés de reconstrucció nacional i va denunciar l'existència de certa postura que vol que ens oblidem de la nostra història i dotar-nos d'un altre imaginari col·lectiu que no és el nostre, sinó el que ens venen des de l'estat espanyol. Davant d'això, Sellarès va posar com a comparació el model educatiu basc, on a les ikastoles hi té un fort protagonisme la història basca.
L'exsecretari general de Comunicació va intentar fer alguns paral·lelismes entre la situació de l'octubre del 34 amb l'actual. Sellarès va opinar que si el PP hagués repetit victòria en les darreres eleccions generals, des de Catalunya hauria calgut repetir un gest com el del sis d'octubre de manera diferent, evidentment sense violència. És per aquesta línia de certa continuïtat en el temps que Sellarés pregunta què és el que fallava en la relació Catalunya-Espanya que després de tants anys, en el fons, seguim estant allà mateix.
Sellarès, estret col·laborador de Josep-Lluís Carod-Rovira, va revelar que el Pacte del Tinell que va propiciar el govern catalanista i d'esquerres, es va redactar creient que no es portaria mai a terme, però buscant una unitat d'acció catalanista: en les negociacions ni els mateixos socialistes van pensar que el PP perdria les eleccions i es creia que era un projecte que no compliríem, va assegurar.
Sellarès també va criticar amb duresa la idea d'Espanya federal de Pasqual Maragall. A Maragall se li il·lumina la cara quan parla de l'Espanya plural, però explica un conte de fades, la seva Espanya no té res a veure amb l'Espanya real i ell mateix ho reconeix, va dir.
Per últim, Sellarès va traçar algunes de les línies que en la seva opinió cal que segueixi ERC durant els propers anys per tal d'aconseguir disputar la presidència de la Generalitat al PSC l'any 2007. La lluita contra la corrupció o el crear una imatge clarament diferenciada de la resta de partits (especialment dels socialistes) han de ser dos dels pilars d'aquesta estratègia que ha de tenir el seu epicentre en la creació d'una gran onada expansiva que obri el partit a nova gent i a nous sectors socials en la línia del que va aconseguir Jordi Pujol durant les legislatures en què va tenir majoria absoluta.
Comentaris