Santi Carreras recull els inicis de la ràdio a Mataró en un llibre. Foto: R.Gallofré
Santi Carreras recull els inicis de la ràdio a Mataró en un llibre. Foto: R.Gallofré

Santi Carreras recull els inicis de la ràdio a Mataró en un llibre

Divendres es presenta el relat de mig segle de trajectòria concentrant-se en Radio Maresma que ha auto-editat el propi Santi Carreras

La vinculació de Santi Carreras amb la ràdio és coneguda i com l’apassiona la història també. Entre una cosa i l’altra s’explica el nou llibre auto-editat pel mataroní que es presenta aquest divendres, amb presència de Ramon Besa a Mataró. ‘La ràdio a Mataró 1922-1978’ és el relat històric i documentat del primer mig segle de trajectòria del mitjà en la vida dels mataronins. 363 pàgines amb tota la documentació recollida, el testimoni d’una època i de la seva emissora neuràlgica: Radio Maresma.

“No hi havia res publicat al voltant de la història de la ràdio a Mataró i entre aquesta falta, l’avorriment, el confinament i la pandèmia ha acabat sortint aquest llibre”, relata el propi Carreras que anteriorment ja ha publicat llibres d’història de l’esport local o de Can Dimas. A Carreras li interessava la trajectòria de Radio Maresme (popularment coneguda com Radio Mataró) i tot i que admet que “vaig tard i molts dels protagonistes i testimonis ja no hi són” ha pogut recopilar informació, guions, programacions i protagonistes. Li ha faltat localitzar alguna gravació: no n’hi ha. Per tant el llibre és tot el que queda de com “sonava” la ràdio local fa dècades.

La trajectòria de Radio Maresma


La peripecia que descriu Carreras parla d’una Mataró que en època republicana no té emissora pròpia, sinó que escolta Ràdio Barcelona o d’altres. És a partir de la Fira de 1951 que comencen les emissions de Radio Maresma, relacionada amb el Sindicat Vertical. Emet des del seu local i els mataronins se l’escolten. Què hi troben? “La ràdio té poca informació, sinó més aviat entreteniment. Hi trobem ràdio teatre amb part de l’star system mataroní, com actors i actrius sorgits de grups de teatre com Sala Cabanyes. Allò és una de les dues joies de la corona, l’altra és tota la informació esportiva que hi fa Josep Gomà Carol”, explica Carreras. Precisament dels guions acurats i indexats de Gomà, que sí que es mantenen, n’ha pogut sortir molta de la informació que conté el llibre.

Aquella ràdio de Mataró, descriu Carreras, “és una referència, una ràdio d’èxit d’incidència local en una època en què no hi ha res més, tothom la coneix i es comenta el que s’hi diu”. Acabarà tancant als inicis de l’FM tot i alguns intents posteriors de recuperar-la. Tota aquesta trajectòria és el que recull aquest volum, que es podrà comprar a l’acte de presentació o per bizzum (25 euros) al 678731498. 
 

Presentació del llibre  ‘La ràdio a Mataró 1922-1978’ 

  • Divendres 25 de març
  • 18:30h
  • Can Palauet

 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive