Oques Grasses, al concert de Marrinxa de Les Santes 2013. Foto: @fotlifoc
Notícies relacionades
Oques Grasses, al concert de Marrinxa de Les Santes 2013. Foto: @fotlifoc

Les Santes, sense concert de Marrinxa 18 anys després

L’associació cultural lamenta que l’Ajuntament de Mataró els ha anat retirant el suport i posant traves els darrers anys fins a no comptar amb ells

Les Santes del 2023 no tindran cap concert organitzat per l’associació Marrinxa. El nom d’aquesta entitat es podia considerar un clàssic de la programació ja que, a excepció de Les Santes amb asterisc de la Covid el 2021, formaven part de la programació des del 2005. 18 anys després d’aquells primers actes, doncs, Marrinxa passa a millor vida a l’univers del programa de la Festa Major de Mataró.

  • Dels actes nocturns del programa de Les Santes 2023 només el concert dels Capgrossos divendres 21 amb Figa Flawas i Dj Lin i els de les Dissantes, l’endemà dissabte 22 porten segell d’una entitat local.

Marrinxa era a la pràctica una entitat ‘ad hoc’ per a programar una nit de Les Santes. Tot i que havia tingut diferents ubicacions i dies en el calendari de la Festa Major, el de Marrinxa va acabar sent un dels noms propis del 28 de juliol durant molts anys. Un concert alternatiu a la celebració dels Requisits de Festa Major que, un cop acabat el No n’hi ha prou! rematava la penúltima nit de Santes fins a la matinada.

  • Aquest any, com el 2022, no hi ha cap alternativa a Requisits i No n’hi ha prou! ni cap acte després del de les figures al davant de l’Ajuntament.

Un desencontre progressiu

Expliquen membres de Marrinxa que enguany l’Ajuntament no se’ls va adreçar per saber si farien el seu acte. “La veritat és que cada any que passava rebíem menys suport per part de Cultura i això no ha ajudat a sostenir la festa. Els canvis de lloc i dia cada any eren més inesperats, plantejats amb menys temps i marge de maniobra i com a ells els anava bé”, expliquen des de l’entitat.. Des de Marrinxa es volia mantenir l’acte com el remat final del 28 (i durant anys es feia just a la plaça de l’Ajuntament) però els darrers anys ja no se’ls va permetre.

Per Marrinxa, la situació d’aquest any és la conseqüència dels darrers anys en els que consideren que “poc a poc se'ns ha anat reduint intencionadament”. Asseguren que un primer canvi d’ubicació a Santa Anna els va anar en contra i que el posterior a baix a mar els va suposar “una gran putada” perquè tenien la massa de públic que hi havia de baixar a posteriori de l’acte estrella de la nit del 28. Expliquen a més que progressivament l’Ajuntament no els deixava fer la regidoria d’escenari, ni la proposta de grups ni llegir cap manifest. El 2022 els van col·locar després dels Focs i la barra no donava a l’abast. “Tot això no ha ajudat a que internament Marrinxa tingui un relleu i una continuïtat”, lamenten i afegeixen que “cal tenir en compte que som quatre motivats voluntaris i que fem això perquè volem i li trobàvem un sentit d'una proposta alternativa dins del calendari de Santes on poder dir una miqueta la nostra”. No serà així el 2023 i potser no podrà tornar a ser en endavant. 

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive