Parades de llibres
Parades de llibres

capgros.com

Sant Jordi i els capricis del calendari

La diada se celebra el dimarts següent al període festiu de Setmana Santa, quelcom inèdit en les darreres dècades que dificulta molt les previsions dels llibreters

El calendari sempre és molt capritxós, i la prova més evident és la del Sant Jordi d’enguany: el dia 23 d’abril, dimarts, és just l’endemà del cicle festiu de Setmana Santa. Una situació del tot estranya, de la qual les llibreries mataronines no en recorden cap precedent clar: si bé Sant Jordi ha caigut més d’un cop en plena Pasqua, fa molt de temps que no es viu una situació com la d’aquest any. “No tenim cap referent proper, i mira que fa anys que ens dediquem a això, per tant no som capaços de fer cap previsió de com aniran les coses”, explica Esteve Guardiola, de Buc de Llibres, que prèviament havia treballat a Robafaves. “Aquest any és tota una incògnita”, resol Núria Dòria, de Dòria Llibres.

Per primer cop en molts anys, Sant Jordi se celebra el dia després del cicle festiu de Setmana Santa

Mataró presenta com a particularitat respecte a la majoria de ciutats i municipis catalans que la seva Fira del Llibre, amb parades al carrer, dura diversos dies, enlloc de concentrar-se exclusivament en la diada del 23 d’abril. Enguany les llibreries de la ciutat s’instal·laran a la plaça de Santa Anna i La Rambla des del diumenge, dia 21, i obriran ininterrompudament fins a darrera hora del dimarts 23. Una aposta que no tenen gaire clar com sortirà. De fet tant Dòria com Buc de Llibres eren partidaris de reduir-ho a dilluns i dimarts, però finalment la decisió, presa per la majoria del conjunt d’establiments, va ser allargar-ho a tres jornades.

Els llibreters mataronins no recorden un precedent similar i no s’atreveixen a fer cap pronòstic

Al final, de cara al bon funcionament de la Fira del Llibre, tot depèn de si els mataronins opten enguany per marxar en massa durant la Setmana Santa després de mes de tres mesos sense cap pont ni festiu, o bé quedar-se a la ciutat. També cal veure si hi haurà gaire moviment una jornada com el Dilluns de Pasqua, el dia de la Mona, on els rituals estan marcats per a moltes famílies. I el propi dia de Sant Jordi serà estrany, una tornada a la feina a mig gas perquè l’ambient festiu seguirà predominant als carrers.

La Fira del Llibre a Santa Anna enguany durarà tres dies, del diumenge 21 al dimarts 23

“Estar clar que enguany les compres es repartiran diferent”, destaquen des de Dòria. El que estan notant les llibreries mataronines és que molts mataronins han decidit avançar la feina. “Hi ha força gent que ja ha vingut a comprar el seu llibre de Sant Jordi”, constaten des de Buc de Llibres, que desconeixen fins a quin punt això repercutirà en un descens de vendes durant la diada. Sant Jordi segueix sent un pilar absolut per a aquests establiments, malgrat que l’aspiració sempre és mantenir un ritme de vendes més regular al llarg de l’any enlloc dels dos grans pics (diada i Nadal) i una vall profunda entremig. “A nosaltres ens aniria molt bé que cada mes ens entrés una quantitat fixa de diners perquè les despeses hi són sempre, i que Nadal i Sant Jordi fossin un a més a més, però la vida no és així”, bromeja Guardiola.

Les llibreries de la ciutat ja han notat que diversos clients han avançat les compres de Sant Jordi

Per als llibreters la clau de Sant Jordi sempre resideix en el temps. “Per aquestes dates ens convertim en pagesos, mirem al cel tota l’estona”, afirma Rafa Brujo de Dòria Llibres. Una diada passada per aigua és el pitjor malson per al gremi; i en tancar l’edició les previsions meteorològiques no eren especialment optimistes.

UNA ALLAU DE NOVETATS

Els compradors, per Sant Jordi i al llarg de l’any, tenen més llibres que mai per triar. L’allau de novetats és absoluta, perquè avui s’edita més que en cap altra època. Cada any es publiquen uns 15.000 nous títols en català i entre 60.000 i 70.000 en castellà, unes xifres que, en relació a la població total del país, suposa un dels percentatges de llibre per habitant més elevats del món. Tot plegat en unes societats com la catalana i l’espanyola on els rànquings de lectura no són pas els més alts del planeta.  “No sé jo si tenim tants lectors per la quantitat de llibre que s’edita”, resol Núria Dòria. El problema és que avui, la vida del llibre és molt més curta, a l’estant de novetats cal fer-hi lloc per incorporar tot el que arriba de nou, i molts títols hi duren poquíssim, encara que siguin interessants i mereixin una vida molt més llarga. L’aparició en els darrers anys d’editorials petites i independents que fan molt bona feina presentant al públic llibres d’autors catalans o d’arreu del món que són veritables joies, se suma al ritme ingent de publicació que segueixen mantenint els grans grups editorials. “És allò de la bicicleta, que si para de rodar, cau”, reflexiona Dòria.

Des de Buc de Llibres apunten que el món del llibre “ha canviat absolutament” i actualment té poc a veure amb el model del passat, on predominaven les llibreries grans i mitjanes. Un model més propi de l’època de Robafaves a Mataró, que avui ja no s’estila. “Sembla que són les llibreries de petit format les que són més viables, i les editorials s’han adonat que han de comptar amb nosaltres perquè col·locant les seves novetats als estants del les grans superfícies comercials no n’hi ha prou”, assenyalen.

Qüestions a millorar a Mataró
Per als llibreters mataronins, la Fira del Llibre que es promou a la plaça de Santa Anna per Sant Jordi és millorable. “La idea sempre ha estat que fos una fira del llibre nou, on s’hi puguin trobar novetats, però al final és un batibull de títols descatalogats, de llibre vell, de segona mà...” Es queixa Rafa Brujo, que reclama més implicació de l’administració local en l’àmbit literari. “Fa temps que els establiments de la ciutat proposem iniciatives com ara una fira del llibre infantil i juvenil a la tardor, però costa molt que es concretin les coses”. Un altre lament del sector és que les biblioteques de Mataró no comprin llibres als establiments locals, sinó que ho fan a la Laie de Barcelona, sent la capital del Maresme un dels pocs casos del país on això passa.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive