Naïr amb Baron durant la conferència.
Naïr amb Baron durant la conferència.

M. C./J. S.

Sami Naïr diu que la integració d’Espanya a la UE va desequilibrar Marroc

El filòsof francès, protagonista de la Nit de la Solidaritat, assegura que la política comercial d'Europa ha dividit encara més el Mediterrani

El sociòleg francès Sami Naïr, conferenciant de la Nit de la Solidaritat d'enguany, va dirigir en roda de premsa prèvia a l'acte, importants crítiques contra la Unió Europea, a qui va culpar de l'empobriment accelerat dels països del sud del Mediterrani els darrers trenta anys.” Abans de la integració a la UE de països com Espanya, els països del sud del Mediterrani, per exemple Marroc, tenien un teixit econòmic pobre però equilibrat, perquè fins aquell moment podien vendre productes agrícoles a Europa”, va assegurar l'argelí, afincat a França.

Segons Naïr, el tancament legal a partir de 1995 de les fronteres de la riba nord del Mediterrani als productes agrícoles del sud ha desestabilitzat completament la zona. “Nosaltres exportem més del 60% dels nostres productes a estats del sud del Mediterrani, mentre que ells només ens poden vendre un 4,9% dels seus productes, majoritàriament petroli”, explicava l'auto de múltiples llibres sobre la immigració i les relacions nord-sud. Naïr recordava una frase pronunciada pel monarca marroquí molt il·lustrativa: “Si no voleu els meus tomàquets, tindreu els meus camperols”. En definitiva, segons Naïr, les relacions de lliure canvi només han beneficiat a la UE.

Davant aquesta situació, Naïr va proclamar la necessitat d'establir noves polítiques d'intercanvi entre les dues riberes del Mediterrani. “Necessitem una política europea de cooperació i solidaritat, hem de considerar el sud del Mediterrani com alguna cosa més que una zona d'influència comercial, ja que més de 250 milions d'habitants amb ànsies de creuar la frontera es troben al Marroc, just a una hora d'Espanya”, va recordar. I, per aquells que defensen intentar reduir la immigració amb efectius policials, Naïr va puntualitzar: “En aquesta situació, cap política de tancament de fronteres pot tenir èxit”.

El sociòleg es va mostrar molt pessimista vers la situació actual de la Mediterrània, segons ell, agreujada els darrers 25 anys i no va dubtar en apuntar els punts més febles d'aquesta àrea: “No podrà existir una política de pau en el Mediterrani sense solucionar quatre problemes bàsics: la situació violenta a Orient Mitjà, les conseqüències desastroses de la invasió nord-americana a l'Iraq, la qual ha produït un canvi històric a la zona i l'increment de l'islamisme radical; el possible desenvolupament del Magreb i una conversió de la política de la UE que ajudi a aquests països a estabilitzar-se i integrar-los en el marc econòmic d'Europa”.

Finalment, Naïr va fer, de cara al futur, una crida als polítics. “No podem parlar d'Europa sense tenir en compte l'Àfrica Subsahariana, ells avui tenen un paper decisiu en el Mediterrani, ja que el pes demogràfic dels països de l'Àfrica Negra es desplaça cap el nord, on tenen més facilitats per creuar el mar cap a Europa”. Per tant, segons Naïr, és en aquests països on molts estats europeus haurien d'invertir en projectes de cooperació i desenvolupament.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive