El departament de Salut de la Generalitat ha confirmat que, fins a dia d’avui, s’han produït un total de 19 defuncions per coronavirus a la residència de gent gran de l’avinguda Gatassa de Mataró. Es tracta de casos confirmats, i que inclouen residents a qui s’han fet les proves per detectar-los covid-19 i han donat positiu, o bé que presentaven símptomes d’haver contret el virus. Durant aquests dies s'han produït més defuncions a la residència que aquestes 19, però es deurien a altres patologies, segons Salut.
D’aquesta manera, la Generalitat facilita, finalment, dades oficials sobre els efectes del brot de coronavirus que ha patit aquesta residència de gent gran mataronina. Es tracta d’un equipament gestionat per Afers Socials, tot i que des de la setmana passada totes les residències estan sota la jurisdicció del departament de Salut per fer front a la crisi sanitària que s’hi viu, motivada pel coronavirus.
El passat 6 d’abril diverses fonts van assenyalar a Capgros.com que un brot de coronavirus hauria provocat una quinzena de morts durant els dies anteriors a la residència. La Generalitat no va confirmar ni desmentir les dades, però va qualificar de “molt preocupant” la situació que es vivia a l’equipament. Fonts del centre van assenyalar més tard que, si bé la xifra de defuncions era correcta, no havia estat tan sols en els darrers dies, sinó des de principis de març, i que no es podia confirmar que totes les morts fossin degudes al coronavirus.
Des de l’Ajuntament de Mataró, però, van posar el crit al cel, acusant els departaments d’Afers Socials i de Salut de manca de coordinació i de resposta. L’alcalde, David Bote, va reclamar la medicalització del centre per poder protegir els residents i els professionals. Es donava la circumstància que el 3 d’abril, en una trobada telemàtica amb periodistes, Bote va assegurar-los que no hi havia cap brot de coronavirus a residències mataronines, d’acord amb la informació facilitada per aquestes -cap d’ella depèn de l’Ajuntament. El mateix dia, però, van començar a arribar informacions sobre diverses defuncions provocades pel covid a Gatassa.
Els bombers desinfecten la residència
L’endemà que l’Ajuntament denunciés els fets, Afers Socials va enviar una empresa especialitzada a netejar i desinfecció les instal·lacions de la residència. Davant la gravetat de la situació, però, els Bombers de la Generalitat s’han fet càrrec, des d’aquesta setmana, de la neteja i sectorització de l’equipament, amb un gran desplegament i desenes de persones treballant-hi.
Salut, mentrestant, ha fet tests als residents i professionals de Gatassa, de cara a separar i aïllar els infectats. També s’ha reforçat l’atenció mèdica, amb metges d’atenció primària tractant els malalts in situ. Com que la residència és prou gran (té una quarta planta sense utilitzar), s’ha descartat la possibilitat de traslladar residents en bloc, ja que se’ls pot sectoritzar i aïllar amb garanties. En les darreres hores ha calgut proporcionar oxigen a dos residents de Gatassa, mentre que dos residents més han decidit marxar cap a casa a petició seva.
Nova forma de recompte de les víctimes
Des d’ahir dijous, la Generalitat implanta un nou sistema per comptar les defuncions provocades per la pandèmia de coronavirus, incloent les dades dels morts en residències, centres sociosanitaris i domicilis, elevant la xifra en gairebé el doble de la oficial: 7097. De les 7.576 defuncions que les funeràries reporten des del principi de la crisi, 2.015 han mort a una residència, 84 a un centre sociosanitari i 478 al domicili.
Comentaris