L'informe que identifica les bones pràctiques de les empreses en matèria de responsabilitat social és segons el responsable de l'àrea de secretaria de l'empresa Optimiza una bona prova de la millora en la línia estratègica de les empreses i la seva adaptació a l'exigència dels temps. Francesc Saldaña ha afirmat que les empreses han vist que els objectius de la responsabilitat social van en paral·lel a la sostenibilitat. Cooperació, societat, finances i medi ambient són quatre puntals interdependents i que l'empresa no pot oblidar mai per caminar cap a la millora contínua. Saldaña va analitzar el panorama empresarial en matèria de responsabilitat social ahir dimarts, dia 9, en la xerrada La conciliació a les pime, una estratègia responsable, emmarcada en la presentació de l'informe de bones pràctiques socials que analitzava l'actuació de dotze empreses.
Avui en dia qualsevol empresa ha de tenir en compte que protegir el treballador o implicar-se en matèria social no implica ineficiència, va detallar el responsable de l'àrea Optimiza. En aquest sentit, el consultor de l'Institut Noos, Xavier Agulló, va reblar l'argument afirmant que els tòpics en matèria social s'estaven trencant: Abans només parlaven de responsabilitat social les empreses, ara totes les organitzacions en parlen. Agulló, que va exalçar l'estudi per ser pioner i modern, va destacar que Mataró té un potencial important per seguir treballant en aquesta matèria perquè la responsabilitat social és de tots, per començar nostra. En l'acte hi van assistir unes quaranta persones.
-
Millora econòmica
L'acte també va servir per presentar l'informe de Conjuntura Socioeconòmica de Mataró la dinovena edició-. El principal indicador que mostra l'estudi és que la situació econòmica a la ciutat ha mostrat en els últims mesos signes de millora. La construcció continua sent el principal motor econòmic, seguint la tònica de Catalunya. El nombre d'assalariats que treballen a la construcció han pujat un 10,4% i els autònoms i les empreses que treballen en aquest ram un 8,8%. En la mateixa línia s'han mogut els preus que han pujat un 14,6%, mostrant però una lleu recessió respecte anteriors anys. El nombre d'assalariats també han augmentat un 2 percent, xifra que trenca amb amb els catorze trimestres anteriors que havien experimentat un ascens inferior a un punt percentual. Els serveis activitats sanitàries, veterinàries i hosteleria- són els segons dinamitzadors de l'economia. La renda familiar bruta disponible és al Maresme d'11.800 euros, xifra lleugerament superior a la mitjana catalana.
La presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero, es va referir també a la crisis del sector tèxtil i la confecció, sector que h aperdut entre setembre del 2004 i del 2005 628 assalariats, un 13% en termes relatius. El sector segueix perdent importància i ja només representa poc menys del 13% de l'ocupació mataronina. Tanmateix, serveis i construcció han permès reduir el nombre d'aturats un tres per cent. El sector tèxtil no volem que es mori; creiem que es pot adaptar i pot arribar a ser competitiu, va explicar Romero, qui va aprofitar per repassar els plans que fins ara ha dut a terme l'ajuntament, com el servei integral del tèxtil o els plans de reorientació estratègica. Pel que fa a l'atur, la presidenta de l'IMPEM va destacar per recordar que, tot i el descens del nombre de desocupats, l'atur segueix sent la prioritat màxima del govern.
Baixa el consum de vehicles
Lluny del creixement del 12,1% que va experimentar el sector automobilístic l'any passat, enguany la compra de turismes ha pujat un 0,9%. Per contra, la matriculació de turismes ha caigut un 21,5%. Per tant, la matriculació ha baixat un 8'3%. Relacionat amb els cotxes, en el 2005 es van comptabilitzar a Mataró 421 accidents amb víctimes, un 1,9% menys que en el 2004. Per la seva part, les dades mediambientals i de recollida selectiva mostren creixements positius. És el cas dels residus generats que s'han recollit d'una forma selectiva un 25 per cent-, i de les entrades de vehicles -31.000- a les dues deixalleries de la ciutat.
En l'àmbit de les noves tecnologies, l'Informe detalla com els usuaris habituals d'ordinador només han pujat un 2%, del 50,8 al 52,2 per cent. Els usuaris habituals d'internet han crescut més, del 31,5% al 43,3%. La implantació de les TIC (Tecnologies de la Informació i les Comunicacions) en l'àmbit empresarial en els darrers dos anys ha estat irregular, com la disposició de connexió a Internet o la disposició de banda ampla.
Alícia Romero amb Saldaña durant la conferència.
Comentaris