Manuel Cusachs signa l'article sobre el pas del Tour de França per Mataró
Manuel Cusachs signa l'article sobre el pas del Tour de França per Mataró

La Sala Cabanyes compleix 90 anys

El periodista i historiador Manuel Cusachs recorda com va ser la inauguració del local per a espectacles dels socis del Círcol Catòlic, avui conegut com a Sala Cabanyes

El diumenge dia 16 d’abril del 1933 (fa 90 anys) s’inaugurà el nou local per a espectacles que els socis del “Círcol Catòlic” i del “Patronat de Sant Josep” han bastit destinat a sala d’actes dedicat a l’Emili Cabanyes, en record a l’il·lustre i inoblidable catòlic senyor Emili Cabanyes, s’ha donat al nou teatre el seu nom, idea que mereix tots els elogis, car és un monument que s’aixeca al cor de la ciutat en homenatge al gran mataroní. Amb la seva inauguració el petit teatret del primer pis (on ara hi ha La Saleta) que tenia una cabuda per unes 150 persones. 

La nova “Sala Cabanyes”, de dimensions apropiades compta amb un ample vestíbul que precedeix a la sala, per a 700 persones, amb còmodes butaques i un amfiteatre. L’escenari resulta molt capaç per a representar-hi obres importants. No ens podem detenir avui a detallar el conjunt que ofereix aquest magnífic local. 

La inauguració seguí els canons que exigia quan es va estrenar. Recordem-ho: Missa de comunió a les vuit del matí a l’altar dels Dolors de la Basílica de Santa María que, segons informa el Diari de Mataró, que es va veure molt concorreguda.  

Els actes de la tarda

Molt abans de l’hora anunciada i ser l’entrada per invitació la sala estava completament plena de públic entusiasta que esperava frisós la inauguració. 

A dos quarts de sis ocuparen la presidència a l’escenari el Rvd. Arxiprest Dr. Josep Samsó amb la Junta del Círcol Catòlic i diverses representacions locals. Un cap s’hagué revestit el Dr. Samsó procedí a la benedicció de la sala, i demanà als presents a resar un pare-nostre per l’ànima del senyor Emili Cabanyes. Acte seguit parlaria el jove Jaume Colomer i Martori, Colomer (aleshores tenia 19 anys) de la Junta Directiva. Començà evocant les hores d’esplai de la seva infantesa viscudes -junt amb altres companys- en el camp d’esports de l’antic Camí de la Geganta, sota el guiatge del Rvd. Dr. de Plandolit, Director del patronat de Sant Josep per Obrers. 

Recordà l’entrada al Círcol d’aquelles joventuts obreres que tingueren la virtut d’infondre una nova alegria i una nova vida en l’ambient somnolent del seu Casal.  Feu història de la creació de la Secció Dramàtica iniciada i impulsada per aquell cristià exemplar, l’Emili Cabanyes. 

2020 09 25

Interior de la Sala Cabanyes

De la petita Saleta a la gran Sala  

Posà de relleu els 18 anys que compta d’existència del petit teatre fins avui. El secret de l’èxit -va dir- és fill, en bona part, de l’ambient de familiaritat i simpatia que han sabut crear i infondre els socis que assisteixen al seu local, fent que tots s’hi trobin agermanats sense distincions socials, tal com escau i pertoca a la veritable democràcia cristiana. La nova Sala- va afegir- “cal que sigui el complement familiar de tots els socis i que després de l’església i la pròpia casa sigui el Círcol Catòlic on vagin a cercar les hores de repòs i de lleure. 

 Exterioritza la seva alegria perquè d’ací en avant ja podran donar aixopluc a tots els infants que en les tardes dels diumenges es veien obligats de foragitar del seu antic local per manca de cabuda.  Acabà dient que aquesta Sala no constitueixi sols un nom, sinó que hem de voler seguir l’esperit del que portava aquest nom, d’aquell vellet memorable que a força de sacrificis morals i materials, i ajudat pels seus digníssims familiars que sempre han vetllat per la grandesa i prosperitat d’aquest Círcol, oferí a Mataró un magnífic i digne recés per les famílies cristianes. Les darreres paraules de Jaume Colomer foren rebudes amb forts picaments. ”

La crònica del Diari de Mataró diu que també hi prengué part a l’acte l’Orfeó Mataroní (que aleshores hi tenia la seu social). Parlà també el Sr. Josep Montserrat i Quadrada, el qual: “dedicà frases d’elogi al senyor Emili Cabanyes i també el Dr. Plandolit)”. Aquest parlaria a continuació i “dedicà els aplaudiments que li han tributat al Sagrat Cor de Jesús, Patró del Círcol”. 

Seguidament l’Orfeó Mataroní,  amb la senyera, que a l’aparèixer:  “portada per l’antic banderer Julià Cuadras, el públic, posat dempeus, li tributà una grandíssima ovació. El seu portador saludà al públic i a la presidència fent brandar l’estendard i a continuació el nostre company Jesús Segura, comissionat per a aquest fi, fa lliurament de la senyera a l’Orfeó i li posà una magnífica llaçada catalana.” Acte seguit l’amic del Círcol, el publicista Lluís Masriera, llegí la seva conferència sobre: “El ressorgiment del nostre teatre Catòlic”, essent també molt aplaudit. 

Comiat del Dr. Samsó

El Rvd Arxiprest Dr. Josep Samsó, pronuncia un parlament de comiat i, entre d’altres coses, va dir que; “Aquest diumenge es pot anomenar “Dia de la llibertat” per al Círcol Catòlic ja que, de la sala petita on havia de celebrar els seus actes passa a ocupar aquesta tan ampla. Demanà la benedicció de Déu per als socis i espera que sabran continuar amb fermesa una obra tan meritòria davant de Mataró i de l’Església.” La primera obra representada a la nova sala fou “La fúria, de Francesc Bonaventura. 

El proper mes d’abril la Sala Cabanyes complirà 90 anys de vida i al llarg d’ells ha estat el bressol del teatre a la nostra ciutat i quan encara ofereix l’espectacle més representatiu “Els Pastorets”, amb la vitalitat suficient per fer-ne 90 més. 

Per Molts Anys Sala Cabanyes!
 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive