L'alcalde, David Bote, i el seu partit, el PSC, han rebut peticions de totes bandes a Mataró perquè canviïn d'opinió i, com a partit de govern, facilitin que l'Ajuntament col·labori amb el Referèndum de l'1 d'octubre. Manifestacions a les portes del consistori, actes de protesta, el Ple votant a favor de cedir espais per a les votacions, els partits sobiranistes dient que es faran càrrec que es pugui votar... Però els socialistes no pensen variar la seva postura. "Al marge de les banderes el nostre és l'estat de dret, i aquest dret ens diu que el referèndum és il·legal", afirma el primer secretari del PSC a Mataró, Juan Carlos Jerez.
"Al marge de les banderes el nostre és l'estat de dret, i aquest dret ens diu que el referèndum és il·legal"
Tal i com ja va dir Bote, els socialistes consideren que el referèndum i la llei que l'acompanya, aprovada pel Parlament, van passar a ser il·legals quan el Tribunal Constitucional els va suspendre. I des de llavors s'han negat a que l'Ajuntament donés suport a la cita de l'1-O, malgrat que aquest fet pot suposar fins i tot el trencament del pacte de govern amb CiU. Però les pressions no els espanten, ja que consideren que porten temps capejant-les. "A Mataró hi ha hagut un fet diferencial, s'ha pressionat molt més al seu alcalde que a altres edils o grups municipals del PSC del país", constata Jerez. El portaveu recorda que Bote ja va ser xiulat i escridassat notòriament per aquest motiu en el seu discurs de la Crida a la Festa Major, el passat 25 de juliol. "Portem mesos arrossegant aquest tema -afegeix- però ens mantindrem en la mateixa línia i no canviarem de posició", ja que actuen "des del principi de la legalitat i dels valors democràtics".
"No hem de demanar perdó per no ser nacionalistes", assegura Jerez, per a qui Mataró no és una ciutat sobiranista. "Si sumes els vots de les eleccions municipals, els partits no nacionalistes en van rebre més que els nacionalistes, són menys els mataronins donen suport a CiU, ERC i CUP que els que no ho fan". Els socialistes mataronins reiteren les seves crítiques que la Generalitat hagi posat els Ajuntaments "en la primera línia" exigint-los que col·laboressin amb el Referèndum, i que hagi de ser la Policia Local la que, per ordre de fiscalia, sigui la que "hagi d'actuar molt sovint en primer terme" per evitar la propaganda del mateix.
Comentaris