Futura promoció de l'empresa al sector del Rengle
Futura promoció de l'empresa al sector del Rengle

"S'està construint de nou, sí, però a uns nivells molt raonables"

Procercasa és una de les empreses que hi ha al darrere de les noves promocions immobiliàries que estan sorgint a Mataró

Procercasa és una promotora immobiliària mataronina que simbolitza perfectament la situació que s'està vivint en el sector de la construcció post-crisi econòmica, tant a la ciutat com al país. Fundada l'any 2014, al cap de dos anys ja va acabar la seva primera promoció d'habitatges, al carrer Colon, i actualment en té tres en marxa, que sumen un total de 42 pisos. La més important és a la Ronda Alfons XII amb carrer Toriijos, que s'enllestirà el febre de 2018. També treballen al carrer Moratín, on hi estan fent 14 vivendes, i al carrer Concepció, en una petita promoció de cinc pisos en el solar deixat lliure per l'enderroc de tres antigues cases de cós. Actualment preparen la que serà la seva promoció més important fins ara: Residencial La Marina, un total de 62 habitatges i 3.000m2 de locals terciaris i comercials al sector del Rengle, l'àmbit de la ciutat que viu avui el major boom en la construcció (just al costat del solar reservat, l'empresa Sorigué hi està fent una torre de 14 plantes).

"Les promotores són ara molt més solvents i les entitats financeres més responsables i exigents a l'hora de concedir crèdit"

"És una zona molt atractiva, molt ben connectada amb les vies de comunicació cap a Barcelona, i el comprador valora molt la primera línia de mar", explica sobre El Rengle el gerent de Procercasa, César Fernàndez, que es va passar a l'àmbit privat després de dirigir durant més de 20 anys l'empresa pública municipal PUMSA. Amb aquesta experiència, Fernàndez ha viscut de primera mà el creixement i punxada de la bombolla immobiliària, i ara està veient, i sent partícip, de la remuntada del sector.

cesar fenandez

César Fernández, exgerent de PUMSA, és el director de l'empresa

De la disbauxa a la davallada

"Vam passar de la disbauxa total a la davallada absoluta", recorda Fernàndez, que considera que avui no es corren els mateixos riscos que van portar a l'enfonsament del totxo. "S'està construint, sí, però a uns nivells molt raonables", assegura el gerent de Procercasa, que defensa que avui el sector treballa de manera "molt més seriosa i professional". Segons ell les promotores són "molt més solvents" i les entitats financeres "més responsables i exigents" a l'hora de concedir crèdit. Quelcom ben diferent, afegeix, als anys pre-crisi quan, tal i com exemplifica molt gràficament "es podien ajuntar dos en un bar i animar-se a fer una promoció de pisos perquè al de la taula del costat li havia anat bé, i el banc els obria l'aixeta de crèdit a ells i a tots".

"Avui el perfil de comprador és més solvent i amb més recursos que el de l'etapa pre-crisi"

Pel que fa al tipus de client que avui està comprant pisos, Fernàndez el defineix com a "més solvent" que el de principi i mitjan dècada passada, quan "un mileurista es comprava un pis de 300.000 euros que pagava en 50 anys o més". Avui la majoria de compradors són persones amb recursos, que normalment adquireixen el pis o casa després de posar a la venda o lloguer el que havia estat el seu primer habitatge, normalment més petit i vell. Des de Procercasa reconeixen, però, que no hi ha prou oferta per a economies més modestes, com ara la dels joves que volen emancipar-se i que no troben pisos barats de compra.

"És difícil entendre que hi hagi tants pisos buits fora del mercat quan el lloguer dóna tan bona rendibilitat"

El problema és que també els falla l'opció del lloguer. La manca d'oferta també està empenyent molta gent a la compra enlloc de l'arrendament, perquè la mensualitat de la hipoteca els surt més barata. "Però si et demanen un 30% del preu total del pis a pagar d'entrada, molta gent no té aquests estalvis després de la crisi", apunta Fernàndez, que lamenta l'estat del mercat de lloguer. Considera "difícil d'entendre" que a la ciutat abundin tants pisos buits a mans de grans tenidors que no volen treure'ls al mercat, quan l'arrendament dóna avui una rendibilitat tant bona. Quelcom que en canvi celebra el promotor immobiliari és el petit percentatge d'inversors que hi ha entre els seus clients, enfront dels que compren pisos per anar-hi a viure i no per especular. "L'entrada excessiva d'inversors seria un símptoma perillós", conclou.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive