Vuit-centes persones deixaran petit el teatre Monumental de Mataró el dia 23 de gener en l'estrena del documental '27-G Bandera blanca' realitzat pels periodistes Maria Coll, Aina Fernàndez, Ramon Radó i Joan Salicrú. Les localitats s'han esgotat durant el primer dia i per aquest motiu Capgròs, l'empresa que produeix el reportatge i el Patronat Municipal de Cultura, han decidit programar una segona sessió, el dissabte a les 8 del vespre.
El documental explica els fets del 27 de gener de 1939, el dia que les tropes nacionals, acompanyades de soldats italians, van entrar a la ciutat de Mataró.
Els autors del reportatge han reconstruït els últims dies de la Guerra Civil a Mataró a partir d'una quinzena de testimonis presencials que rememoren els esdeveniments. La narració d'aquests homes i dones, que han estat enregistrats en directe a casa seva, serveix de fil argumental al reportatge, que incorpora així mateix les opinions dels historiadors Pelai Pagès i Manuel Salicrú.
El treball treu a la llum documentació fins ara inèdita sobre el final de la Guerra Civil a Mataró, com ara el diari personal del primer alcalde franquista de la capital del Maresme, Joan Brufau, o les memòries d'Anton Bellavista, el mataroní que va anar a avisar les tropes perquè entressin a Mataró.
27-G Bandera blanca' s'ha publicat al número de gener de la revista Mataró Report' i al portal capgros.com. La presentació del divendres 23 de gener al Teatre Monumental (a les nou del vespre) es convertirà en el primer acte públic de commemoració dels vint anys de l'empresa Capgròs.
La projecció del documental, concebut com un producte fresc i espontani comptarà amb una tertúlia final entre el públic i els historiadors Pelai Pagès i Manuel Salicrú i la periodista Maria Coll, directora del documental. El periodista Eduard Boet serà l'encarregat de presentar l'acte i moderar la tertúlia.
El dia 27 de gener, data de l'aniversari de l'entrada de les tropes, el documental es podrà veure per Televisió de Mataró. Capgròs també té la intenció d'oferir-ne còpies a escoles, centres cívics i casals d'avis per tal de donar la màxima difusió a un material de divulgació històrica.
La iniciativa té el patrocini de les empreses Euro Mas Mobles i Ximenes Òptics.
L'empresa Capgròs es va crear l'any 1984 com a editora de la revista Capgròs, el primer setmanari gratuït escrit íntegrament en català. Ac-tualment consolidada com a empresa de serveis integrals en imatge, comunicació i publicitat, Capgròs edita, a més del setmanari, la revista d'informació mensual Mataró Report i diverses publicacions per a entitats privades i públiques.
Comentaris