Preocupa l’alt risc de contagi de la variant delta de Covid. Foto: R.Gallofré
Preocupa l’alt risc de contagi de la variant delta de Covid. Foto: R.Gallofré

L’Rt de Mataró comença a enfilar-se perillosament

Tot i que tant l’Rt com el risc de rebrot de Mataró són millors que la mitjana catalana, la velocitat de contagi està creixent

Les dades de seguiment epidemiològic referents a Mataró segueixen marcades per l’estabilitat i la contenció en l’índex de rebrot però en canvi comença a fer la guitza l’Rt, l’indicador que medeix la velocitat de contagi del virus. Aquest s’ha enfilat fins el 0,88 després de setmanes en què havia ballat entre el 0,6 i el 0,7. Què vol dir, això? Que la transmissió està agafant velocitat.

L’Rt és l’indicador que les autoritats i els experts sanitaris subratllen com a més important. És el que indica quants contagis propicia cada positiu i ja és del tot conegut el llindar d’1 com el referent per saber si el virus està en creixement o en decreixement. Tenir l’Rt per sota d’aquest 1 és la condició sine qua non per haver procedit a flexibilitzacions de restriccions com les de les darreres setmanes a nivell català i ha estat precisament el repunt d’aquest, que a finals de la setmana passada va situar-se al 0,99 a Catalunya, el que ha deixat en suspens el canvi de tram de desescalada.

Mataró segueix en dades millors que la mitjana catalana però el més perillós de l’evolució dels darrers dies és el creixement d’aquest Rt, que amb les darreres dades facilitades pel Departament de Salut queda en un 0,88. Preocupa que hagi pujat, ja que només una setmana enrere havia marcat 0,64 o 0,67, pel que podria estar indicant una tendència de creixement de la malaltia.

Per interpretar què vol dir aquest Rt cal entendre que, a dia d’avui, 100 positius mataronins en contagien 88 més. Si s’arribés a una velocitat de contagi d’1 i cada positiu contagiés una persona, el virus passaria a estar en creixement a la capital del Maresme.

El risc de rebrot segueix estable, al voltant dels 130 punts

L’altre gran indicador de referència del seguiment de la pandèmia és el risc de rebrot que ja acumula dies entre els 120 o els 130 punts. A 8 de desembre en registra 124, pocs punts per sobre del llindar de 100 pel que el risc es pot considerar alt però molt lluny d’indicadors com els d’octubre quan va anar-se’n fins més enllà dels 2.000 punts.

 

Arxivat a:

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive