Les possibilitats d'èxit de la moció de censura impulsada contra l'alcalde de Mataró, el socialista David Bote, depenen exclusivament de qüestions supramunicipals. De la duresa que adquireixi l'ofensiva de l'Estat espayol contra el govern i les institucions catalanes, del paper que hi jugui el PSC i de la resposta que això generi en la resta de partits, especialment en l'òrbita dels Comuns. A la capital del Maresme el sobiranisme està decidit a tombar Bote perquè, com a alcalde del PSC, entenen que no ha condemnat amb prou duresa l'acció de l'Estat, les detencions i empresonaments polítics i la repressió policial. Però CiU, ERC i CUP no sumen prou vots: necessiten els vots VoleMataró, a qui semblen tenir convençuts, i a l'únic regidor d'ICV-EUiA, Esteve Martínez. Totes les mirades segueixen posats en ell.
En principi Esteve Martínez era contrari a la moció de censura, però la situació general de país pot fer-lo donar suport als sobiranistes que la impulsen
Martínez no és, en principi, partidari de la moció de censura. Des d'ICV-EUiA no veuen clar donar suport a un moviment que no té res a veure amb la situació a Mataró, sinó amb contingències d'àmbit nacional. Pocs dies després que CiU anunciés que impulsava la moció, ICV i la regidora no adscrita, Anna Caballero (ex Volem) van emetre un comunicat on apostaven perquè, governant en solitari després que CiU trenqués el pacte amb els socialistes, Bote virés a l'esquerra buscant el suport de partits afins. Un comunicat, però, que va arribar abans de l'aplicació de l'article 155 i de la detenció dels 'Jordis'. De nou Bote es va mostrar, a parer dels sobiranistes, massa tebi en la condemna d'aquests fets. I avui, divendres 3 de novembre, la situació ja no pot estar més calenta després de l'empresonament dels consellers del govern de Catalunya. La pressió sobre ICV és més forta que mai.
"Això ja no va d'independència, va de democràcia i de drets bàsics. Han de triar si volen quedar-se al costat del PSC, C's, PP" repetia ahir un dels líders sobiranistes mataronins, a la manifestació que reclamava l'alliberament dels presos polítics. Ho feia després que, davant dels milers d'assistents, companys seus llegissin una declaració signada pels grups de CiU, ERC, CUP i VoleMataró on es condemnaven els fets. ICV no s'hi va afegir: segons fonts dels ecosocialistes, perquè ni se'ls va informar que es preparava aquesta declaració. Esteve Martínez va ser a la manifestació però entre els ciutadans, no amb la resta de representants polítics a la porta de l'Ajuntament. Els partits signants també carreguen contra Bote, ja que lamenten que " l’alcalde de Mataró a hores d’ara encara no hagi pres l'iniciativa emetent un comunicat oficial exigint l’immediat alliberament dels presos polítics, i de la mateixa manera no hagi convocat tampoc una junta de portaveus extraordinària, donada l’excepcionalitat del moment".
Al final, la decisió que prengui ICV-EUiA de Mataró dependrà, com tot en aquesta moció de censura, de la conjuntura general. Si per exemple l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acaba trencant el seu pacte amb el PSC al consistori de la capital catalana, és probable que Esteve Martínez es vegi obligat a donar suport a la moció. Avui tot està obert, tot és possible i dependrà de com evolucionin els esdeveniments, però està clar que la possibilitat d'acabar traient Bote de l'alcaldia de Mataró, rocambolesca per l'aritmètica que requereix, està més viva que mai.
Comentaris