Mataró està en un moment de canvi, marcat per l'arribada d'immigrants o la crisi del sector del tèxtil. Aquestes amenaces s'han de convertir en oportunitats que la ciutat aprofiti. El principal repte passa per situar Mataró com a pol d'atracció de la segona corona metropolitana.
Aquestes són les principals conclusions de la Diagnosi estratègica territorial finançat per la Diputació de Barcelona i que ha elaborat l'economista Pere Lleonart. L'estudi analitza diversos aspectes de la ciutat, fent especial èmfasi en els trets socioeconòmics, el model productiu i els principals sectors econòmics. Així, segons l'estudi, la ciutat destaca per la seva llarga experiència en el sector tèxtil i per la seva gran capacitat d'adaptació i apunta a la necessitat saber aprofitar el moment de transformació que viu aquest sector per enfortir-lo i convertir-lo en un potent motor econòmic. «Hem de desdramatitzar la crisi del tèxtil. És cert que s'està perdent ocupació però alhora està sorgint una nova estructura amb menys llocs de treball però de més qualitat», va afirmar ahir Lleonart en la presentació de la diagnosi. Segons l'autor de l'estudi, moltes empreses tèxtils mataronines ja fa temps que han iniciat el procés de transformació i això, unit al gran coneixement del sector, haurà de pal·liar els efectes de la crisi. «El sector a Mataró té una gran capacitat per adaptar-se, per això no tindrem mai cap gran crisi», assegura Lleonart.
Un cas ben contrari és el de la construcció. L'estudi també adverteix de l'excessiva dependència de la ciutat respecte a aquest sector fràgil que, en cas de veure's afectat per una crisi, podria deixar moltes persones a l'atur.
Punts forts i dèbils
L'estudi es completa amb un quadre DAFO amb els punts forts i dèbils de la ciutat, que assenyala, com a aspectes negatius, la baixa formació de la població, l'alta presència de l'economia submergida i el dèficit d'equipaments culturals. En la vessant positiva, les millores urbanístiques que s'han portat a terme, l'esperit emprenedor i l'existència d'un clima amable i platja són elements que han de servir per avançar cap a un nou model productiu industrial i tecnològic en el qual tindrà molta importància el desenvolupament de les noves tecnologies, i el comercial i turístic, amb la potenciació del front marítim com a principal pol d'atractivitat.
La diagnosi es va presentar ahir a l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM), en un acte que va comptar amb la presència del president de l'IMPEM, Toni Civit, del diputat de Promoció Econòmica de la Diputació, Teodoro Romero, i dels representants de la FAGEM, Albert Vidal, i el sindicat CCOO Jaume Roig. Civit va explicar que la diagnosi s'emmarca en el Pacte Local per a l'Ocupació i que haurà de servir per «orientar les actuacions en matèria d'ocupació i promoció econòmica que portarem a terme a mitjà termini».
Comentaris