“Sumem perquè guanyi Mataró” és el lema del pacte de govern al qual han arribat el PSC i En Comú Podem per governar a la capital del Maresme. L’acord signat el passat 17 de juny es plasma, per ara, en un document de 14 pàgines que s’haurà de concretar en les properes setmanes en un pla de mandat amb accions més específiques. Però el redactat ja permet albirar quines seran les prioritats i els reptes de l’acció de govern dels dos partits, que reediten acord respecte a l’anterior mandat però aquest cop en minoria.
Regeneració dels barris. Els dos partits es comprometen a crear una “Oficina de regeneració urbana i transformació dels barris”, que tindrà com a repte millorar la situació dels sectors de Mataró més degradats, com són Rocafonda, El Palau o Cerdanyola, que requereixen d’actuacions integrals i transversals. Aquesta oficina també tindrà com a objectiu crear habitatge assequible. La qüestió, en els dos àmbits serà definir com. El PSC ja ha demanat una nova llei de barris per a Rocafonda.
Desenvolupament del front marítim. A nivell urbanístic l’atenció estarà posada en el litoral, amb el sector d’Iveco-Pegaso i Ronda Barceló pendents de reurbanitzar i d’iniciar-hi promocions immobiliàries, entre elles la polèmica Torre Barceló que serà l’edifici més alt de la ciutat. En aquest mandat també s’ha de reurbanitzar l’N-II per convertir-la en un carrer més de la trama urbana, i començar les obres de reforma de l’estació de Rodalies, que han d’incloure un nou pas subterrani per connectar amb el Port. Molts fronts oberts.
Nou Pla General. Un dels temes més repetits per l’alcalde, David Bote, en campanya és que Mataró necessita un nou Pla General d’Ordenació Urbanística, ja que l’actual ha quedat obsolet. Es tracta d’un instrument bàsic per planificar el futur de la ciutat, definint com i per on ha de créixer urbanísticament Mataró. La resta de partits estan d’acord que cal aquest nou document, pel qual és necessari un ampli consens polític.
Desenvolupament del Sorrall. Després de dècades d’intents infructuosos, finalment hi ha un pla urbanístic aprovat per a la reurbanització dels entorns del Sorrall. L'any 2025 el nou planejament amb comerços, serveis, equipaments, aparcaments i parcs ha de començar a ser una realitat. L’objectiu és sumar activitats comercials i de serveis al barri de Cerdanyola, de cara a compensar l'ús residencial que és majoritari. A banda, hi ha previstes zones verdes per poder proporcionar espais d'esbarjo i lleure, dels quals el barri també en va escàs.
Renaturalització de l’espai urbà amb el projecte ReNatura. L’Ajuntament espera comptar amb fons europeus per impulsar una de les iniciatives més ambicioses d’entre tots els previstos en aquest nou mandat. Es tracta del projecte ReNatura, que ja s’ha mencionat en diverses ocasions en les darreres setmanes però del qual se’n desconeixen encara les concrecions. Sembla que se centrarà en els entorns de la Riera de Sant Simó per donar continuïtat amb el que es coneix com Anella Verda, el circuit boscós que rodeja la ciutat per tres dels seus quatre costats.
Impuls del sector de Can Fàbregas. El forat de la vergonya de Mataró, el solar propietat del Corte Inglés que després d’innumerables desgavells segueix buit i que mai acollirà el centre comercial, ha de trobar per fi un nou ús. PSC i En Comú Podem es comprometen en l’acord e govern impulsar aquest sector, en principi amb alguna activitat comercial potent que pugui adaptar-se a les limitacions urbanístiques establertes per les sentències judicials que van tombar el projecte inicial del Corte Inglés. Per ara, no hi ha cap pista de per on aniran els trets, i no està clar que des del propi govern tinguin el rumb gaire definit encara.
Pla de videovigilància. La inseguretat ha estat un dels grans problemes del darrer mandat a Mataró, amb un increment dels delictes com ara robatoris amb força que ha generat una gran preocupació ciutadana. Per tant les mirades seguiran posades a Via Pública, que s’ha d’empescar noves maneres de fer front a aquests repunts de la delinqüència. Una d’elles és l’anomenat Pla de videovigilància, que apareix marcat en l’acord de govern i que ha de continuar amb el desplegament de càmeres per Mataró.
L’Anella Ciclista. L’únic partit que ha defensat l’Anella Ciclista tal i com està feta és En Comú Podem. Fins i tot David Bote ha reconegut errors en la planificació i desenvolupament de la xarxa de carrils bici. En aquest mandat teòricament s’hauria d’ampliar l’anella a aquells barris als quals encara no arriba, i alhora s’haurien de corregir aquells punts de la xarxa que han generat més controvèrsia entre els veïns, empreses i comerços. És un tema que aixeca ampolles a Mataró, i caldrà veure si el govern prefereix no sacsejar-lo gaire per estalviar-se més polèmiques.
Transformació dels Serveis Socials. Durant el passat mandat es va començar a treballar en el procés de transformació del Servei de Benestar Social, que ha de ser una realitat en aquests propers quatre anys. La nova forma de treballar s’orientarà cap a la universalitat de l’atenció social basada en la intervenció comunitària, la innovació en els serveis socials, l’atenció centrada en la persona, la integració sociosanitària i l’ètica cívica.
Nou contracte de neteja i recollida de residus. El govern municipal ha d’adjudicar durant aquest mandat el contracte més important del consistori a nivell econòmic, que a l’hora ha de servir per seguir avançant en el nou model de recollida de residus que ja s’ha començat a aplicar en barris com el Centre, o el porta a porta comercial.
Que el Parc de l’Economia Circular es faci realitat. La troballa d’importants restes arqueològiques al solar on s’està construint el Parc de l’Economia Circular, al polígon de Mata-Rocafonda, ha endarrerit un dels projectes més importants de futur a Mataró. Impulsat per l’Ajuntament i el Consorci de Residus, el Parc ha de ser un referent estatal en matèria de promoció del reciclatge i de l’economia verda, sectors que es volen convertir en un dels pals de paller de l’activitat econòmica del municipi.
Comentaris (11)