La situació a les residències geriàtriques de Mataró, inclosa la de l’avinguda Gatassa, està molt més controlada des que el departament de Salut se n’ha fet càrrec. Així ho perceben des de l’Ajuntament de Mataró, des d’on tanmateix consideren que “s’ha actuat massa tard” per fer front a l’epidèmia de coronavirus, tal i com demostra els estralls que ha provocat un brot de covid-19 al centre geriàtric del barri de Cerdanyola..
Segons la regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut del consistori, Laura Seijo (PSC), “si des de la Generalitat s’haurien d’haver fet fet abans els tests als residents de Gatassa, s’hauria pogut procedir a l’aïllament dels contagiats, i també s’hauria d’haver procedit més aviat a la desinfecció de les instal·lacions”. Tot i que Seijo no ho diu directament, el seu missatge dona a entendre que la reacció tardana de la Generalitat ha comportat que no s’actués amb prou celeritat per frenar el brot de coronavirus en aquest centre. Segons les darreres dades, facilitades per l'Ajuntament en base a informació de Salut, s’hi han registrat un total de 21 defuncions per símptomes compatibles amb el coronavirus i més de la meitat dels residents estan contagiats.
A principis del mes d’abril l’Ajuntament va tenir constància que “el nombre de víctimes per covid-19 a la residència era superior al que se’ns havia informat en un primer moment”, explica Seijo, tot i que la regidora responsable de l'àrea de Salut considera que “no hi ha hagut cap voluntat d’amagar informació” per part dels gestors de la residència. Des que se’n van assebentar, van reclamar la reacció de la Generalitat, tant a Afers Socials, de qui habitualment depenen les residències públiques, com de Salut, qui finalment s’ha acabat fent càrrec d’aquests equipaments davant la gran vulnerabilitat dels seus pacients enfront al coronavirus.
La regidora de Salut, Laura Seijo (PSC)
La reacció va arribar, però ho va fer molt tard. No va ser fins a finals de la setmana passada que Salut va confirmar oficialment la xifra de defuncions (19, tot i que des de llavors hi ha hagut dues morts més) i va començar a fer tests entre els 92 residents. D’aquests, 51 han donat positiu. Amb l’ajuda dels Bombers, que van procedir a la desinfecció i sectorització de la residència, els responsables del centre i els equips mèdics d’atenció primària que ara hi són a diari han pogut aïllar els contagiats a un sector de les mateixes instal·lacions. “Tot això hauria d’haver arribat abans” reafirma la regidora de Salut. Des de l’Ajuntament consideren que hi ha un debat pendent, ja d’abans de la pandèmia, sobre la necessitat que les residències geriàtriques estiguin sota el control de Salut i no d’Afers Socials, davant la situació de vulnerabilitat sanitària que presenten molts dels seus residents.
Situació "sota control"
El consistori assenyala que, si bé s’han produït defuncions per covid-19 en altres residències del municipi, cap d’elles presenta una situació tan preocupant com la de Gatassa. A Mataró hi ha 9 residències, 8 d’elles concertades o privades (l’única pública és Gatassa) i dos centres sociosanitaris. L’Ajuntament hi manté un contacte permanent, i els equips mèdics dels CAPs de les seves respectives àrees també hi fan visites diàries. Davant de tot plegat, el consistori entén que la situació està molt més controlada.
Comentaris