El sector financer serà en part responsable de l'agreujament de la crisi del tèxtil si no dóna el seu suport al sector en el seu procés actual de transformació. Aquesta és l'advertència que ha llançat el conseller de Treball i Indústria Josep Maria Rañé aquest matí a Mataró. "L'únic sector que no està prestant tota la seva col·laboració al sector tèxtil, com ho fan els empresaris, l'administració i les universitats, és el sector financer, ha afirmat Rañé, i ha afegit que aquest ha adoptat una actitud restrictiva que consisteix en tractar de la mateixa manera les empreses que han fet un esforç d'adaptació i renovació i les que es no s'han preparat per fer front a l'empenta de la globalització.
Per aquest motiu el conseller ha demanat a les institucions financeres que donin el seu suport a les empreses tèxtils de forma decidida. No pot ser que hi hagi empreses que no tinguin problemes de producte, ni de mercat ni de tecnologia i en canvi tinguin problemes als bancs perquè hi ha aquesta sensació generalitzada que això del textil no s'ha de recolzar, ha afirmat. Si tallen l'oxigen al sector tèxtil, seran els responsables que la crisi tingui uns efectes més negatius que els que es poden esperar, ha advertit Rañé.
El conseller, però, també ha volgut enviar un missatge d'optimisme sobre el futur del tèxtil. Un teixit econòmic madur no té perquè quedar obsolet, no l'hem d'aniquilar. Al tèxtil hi ha molta gent que hi treballa, hi ha molta economia i també moltes oportunitats de sortir-se'n endavant. El sector té garanties de futur, ha assegurat. Però per això cal, segons Rañé, fer tots els esforços possibles per modernitzar el sector a Catalunya. En aquest procés, segons el conseller, és important la col·laboració entre les administracions, els propis empresaris i les universitats, els tres vèrtex d'un triangle que ha de ser la clau de l'èxit.
L'exemple de Mataró
La col·laboració entre administracions, empresaris i universtitat queda gràficament reflectida, segons Josep Maria Rañe, en el projecte Tecnocampus. No es tracta només d'un projecte constructiu sinó d'un projecte que vol dotar la ciutat d'un projecte que fa visible aquest triangle virtuós que permetrà plantejar una solució important per la indústria a Mataró i a Catalunya, i que contribuirà al creixement econòmic, ha afirmat.
El conseller de Treball i Indústria també ha assegurat que el cas de Mataró demostra que és possible plantejar la transformació d'un sector amb tanta tradició com el tèxtil i, per altra banda, desensevolupar una altra activitat econòmica en el sector terciari, i fer-ho de manera que no només produeixi més crexement econòmic sino més benestar social.
Comentaris