Foto dels premiats amb el diploma de Mestre Artes
Foto dels premiats amb el diploma de Mestre Artes

Maria Coll/ACN

Rafel Codina i Margarida i Teresa March reben el diploma de Mestre Artesans

A part d'aquest ferrer i esmaltadores de Mataró, quatre maresmencs més han estat premiats: Núria Marot, Antònia Jaurés, Jordi Bertran i Ricard Lozano.

Sis maresmencs, el serraller Rafel Codina; les esmaltadores Margarida March i Maria Teresa March, tots tres de Mataró; l'ebanista Jordi Beltran i la puntaire Núria Marot, d'Arenys de Mar; la puntaire Antònia Jaurés d'Arenys de Munt i el llauner Ricard Lozano de Dosrius van rebre ahir el diploma de Mestre Artesà, un guardó que atorga la Generalitat amb la voluntat de reconèixer el mestratge i la trajectòria professional dels artesans catalans, la qual ha de ser major de quinze anys.

Les germanes Margarida i Mª Teresa March, esmaltadores des de fa 40 anys, van rebre ahir amb molta il·lusió aquesta distinció. “Aquest galardó et fa sentir valorada i en el nostre cas en ha fet especial il·lusió perquè el nostre pare ja l'havia rebut ara fa 20 anys”, ha comentat Margarida March. La trajectòria d'aquestes artistes és ben extensa: donen classes en el Taller esmalts March, situat en el carrer Sant Francesc de Paula; han participat en dotze exposicions col·lectives, en sis exposicions individuals i a la Biennal Internacional de l'Esmalt a Salou. Amb aquest premi la Generalitat ha volgut destacar la seva aportació de l'esmalt en el món de la joieria, el fet de crear una marca pròpia i les reproduccions que fan d'obres modernistes “Vaig començar a treballar l'esmalt al foc quan tenia 17 anys i anava a l'escola Massana, des d'aleshores he intentat donar a conèixer aquest art i aquesta professió a la gent”, ha explicat Margarida March.

El tercer mataroní en rebre el premi va ser el ferrer, forjador i serraller Rafael Codina, cosí de les germanes March, qui té el taller al Camí Ral, identificat amb una clau de ferro a la façana i fundat pel pare de les altres mataronines premiades. Codina, en aquesta professió des de fa cinquanta anys, avui encara treballa com els antics forjadors, com els artistes del modernisme, fent peces manuals amb disseny propi. Les seves obres també han estat exposades en diverses ocasions i ha guanyat el Premi Puig i Cadafalch que dóna l'Ajuntament de Mataró.

Més maresmencs premiats

Dins l'apartat de maresmencs premiats hi va haver Ricard Lozano de Dosrius, llauner de professió amb una experiència de 30 anys en l'ofici. Alterna la seva professió com a agent de la Guàrdia Urbana, amb demostracions a fires. Li ha seguit l'ofici una persona jove, en Xavier Roure, que ha estat el seu aprenent. És un dels últims llauners de Catalunya. El barceloní Jordi Beltran, afincat a Arenys de Mar des de fa cinc anys, també va ser considerat ahir Mestre Artesà per la seva amplia trajectòria -des de fa 50 anys el seu taller ha estat referència per altres artesans-, i per la seva extensa obra, entre la qual cal destacar la reconstrucció de la Cripta i quatre confessionaris de la Sagrada Família. Aquesta, però no és la primera vegada que es reconeix la trajectòria de Beltran, ja compte en el seu palmarès amb el Diploma Noces d'Or a la Professió de l'Associació de Mestres Industrials.

La cinquena maresmenca galardonada va ser la puntaire Núria Marot, qui té una experiència de 14 anys en aquest ofici com a professional. Ella és professora del Taller Sinera del Museu Marès de Puntes, ha impartit cursos de ret-fi a Javea i a El Ferrol, és autora del llibre “Ret-fi català” i ha participat en multitud de publicacions.

Finalment, una altra puntaire també va ser premiada. Antònia Jaurés d'Arenys de Munt des de la infantesa s'ha dedicat a l'ofici de puntaire, i compta amb una experiència de 16 anys impartint classes. Ha estat professora de l'Associació de Puntaires d'Arenys de Munt, de l'Escola Traça de Barcelona, de l'Associació Catalana de Puntaires i de l'Escola Vol i Boixet. A part dels cinc maresmecs, en la gala de lliurament de premis d'ahir, celebrada al Palau de Pedralbes de Barcelona, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, també va repartir 23 diplomes més. Tots ells havien estat prèviament seleccionats per diverses associacions, gremis, consells comarcals, ajuntaments i Artesania Catalunya. L'acte també va comptar amb la presència del secretari de Comerç i Turisme, Oriol Balaguer; i la directora d'Artesania de Catalunya, Gemma Amat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive