-
-

Salva Fernàndez

Radars: la comunitat al servei de la gent gran

L'Ajuntament engega una prova pilot a la Llàntia que pretén ajudar i facilitar la vida a les persones grans del barri

Crear una xarxa entre els membres d’una comunitat (veïns, comerços, entitats) perquè puguin facilitar i ajudar en el dia a dia a la gent gran del seu entorn. Aquest és l’objectiu principal del projecte Radars, que s’estrena a Mataró com a prova pilot al barri de la Llàntia després que hagi funcionat amb bons resultats a altres llocs com Barcelona. La voluntat del projecte engegat per l’Ajuntament de Mataró i el seu departament de Benestar Social tot just comença a arrencar ara, amb reunions amb entitats i establiments que vulguin participar-hi.
 
La prioritat d’aquest projecte és reduir el risc d’aïllament i exclusió social de les persones grans i poder millorar els vincles d’aquest col·lectiu amb el seu barri. A la Llàntia actualment un total de 547 persones de les 3.962 que hi viuen que són més grans de 75 anys. D’aquestes, un 24% viuen soles. Radars vol integrar l’acció de diversos agents dins del propi barri que, treballant com una gran xarxa interconnectada, pugui donar aixopluc a la gent gran del seu voltant per identificar possibles problemàtiques o contratemps en el seu dia a dia i poder-ne oferir una solució.
 
Per això es vol teixir una xarxa on participen veïns, comerciants, voluntaris i professionals de les entitats i serveis públics per fer un barri més solidari amb persones que poden caure en risc d’exclusió. El procés és complex i llarg, tot i que la bona voluntat hi és des d’un principi. El que expliquen els tècnics de Benestar Social és que tothom pot ser un radar: una persona observadora però respectuosa amb la privacitat de les persones. “Només cal estar atent a la dinàmica de la gent gran a qui coneguem”, explica Clara Roca, tècnica del projecte. “Un canvi en la rutina, de comportament o aspecte pot indicar que cal algun tipus d’ajuda, i llavors només s’ha de posar en contacte amb el projecte Radars”, afegeix.
 
El primer pas d’aquest projecte, però, és el d’identificar persones grans en risc d’aïllament, valorar la seva situació a nivell de dependència, intervenir segons les necessitats detectades, sensibilitzar l’entorn i dinamitzar la xarxa per compartir coneixements i fer accions conjuntes. Per això, en aquesta primera fase s’organitzen reunions amb entitats, comerços i altres agents del barri per intentar identificar qui es pot beneficiar d’aquest projecte. “Trigarem uns dos mesos en tenir els perfils de les persones que poden estar dins d’aquest projecte, ja que no contemplem, per exemple, persones que ja reben ajudes de Benestar Social”, afegeixen.
 
L’acollida d’aquest projecte pilot ha estat espectacular. 25 comerços, des de forneries a perruqueries, restaurants, farmàcies o botigues de roba, s’han apuntat per participar dins de la xarxa radars i oferir la seva mirada “respectuosa” amb la gent que els envolta. A ells se’ls hi sumen també diverses entitats del barri com pot ser l’Associació de Veïns de la Llàntia, l’Associació de Gent Gran, l’entitat Enlleura’t, espais públics importants dins del barri com el CAP de la Llàntia o inclús el departament de relacions ciutadana dels Mossos d’Esquadra.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive