F. Castanyer

'Qui fa la feina bruta a l'oposició són els grups extraparlamentaris'

Entrevista a Ramon Bassas, nou primer secretari del PSC de Mataró (II)

Vostè és una apassionat del món de la comunicació, fins i tot té un weblog molt visitat. Quina posició pren el PSC davant el Pla de Comunicació que ha presentat el regidor de presidència?
Hem demanat a l'Ajuntament que el Pla s'expliqui millor. Bona part dels problemes amb els quals ens trobem sorgeixen per un tema de comunicació. L'últim cas ha estat el dels nínxols. [Al Ple] hi va haver un acte d'enorme confrontació que en realitat no tenia res a veure amb els nínxols, perquè els afectats venien amb una mentalitat i una altra gent venien amb la intenció de crispar l'acte. Es demostra perquè dies després quan es van convocar una reunió per informar la gent, els assistents van sortir relativament satisfets de les explicacions. Amb això vull dir que a vegades expliquem malament les coses. Expliquem als mitjans de comunicació el resultat del producte abans d'explicar per a què serveix.

El Pla parla d'una ràdio, d'un butlletí, d'una empresa pública de comunicació. Què en pensa?
El partit no s'hi posarà en això. Ens sembla que el Pla de Comunicació apunta aquestes qüestions però s'han de concretar. Algunes segurament ni es faran. Nosaltres plantegem com a possibilitat una ràdio per resoldre aquest problema comunicatiu, per tenir un referent radiofònic que no hi és i perquè ens sembla que hi ha un altre element que és el de la identitat, que vol dir apostar per qüestions concretes que creen marc de ciutat i que fomenten la cohesió social. Per això també podria servir la ràdio.

Això no és el que pensava el PSC un any enrere...
Hi ha hagut un canvi en la línia política habitual del partit en aquest sentit. El canvi de postura del PSC és perquè entenem que hi ha elements que el mercat no resoldrà perquè no són competitius. La televisió i la ràdio són productes deficitaris. I per tant si es vol un mapa de mitjans correcte alguna intervenció hi ha d'haver. Però l'aposta també és de racionalitat de totes les accions que fa actualment l'Ajuntament en matèria de comunicació.

Algú pot pensar que la voluntat és la de controlar el missatge...
Es tracta de que no sigui així. El que cal és que s'expliqui millor, no que es controli, al contrari.

Capgros.com preguntava en una enquesta recent si el canvi a l'alcaldia s'ha notat a millor respecte l'època de Manuel Mas...
S'ha notat a millor, sense desmerèixer en absolut la tasca de Manuel Mas. Per qüestions anímiques, perquè quan un comença sempre té moltes ganes i això es nota. I s'ha notat amb Joan Antoni com a alcalde i amb Manuel Mas que té un paper important des de la perspectiva de diputat. El canvi d'alcaldia també és una excusa per reactivar moltes coses. Per imprimir més ritme a algunes actuacions. Per posar dates als projectes, que en això va consistir bàsicament el discurs d'investidura. Però Manuel Mas va presentar un programa programàtic que s'està complint i que és el mateix. Això no ha canviat.

I la relació amb els socis de govern, ha canviat?
Com a partits tenim la mateixa que teníem. I a nivell de govern hem reforçat els òrgans de coordinació. Però des del PSC ja hem dit que volem valorar l'acord. En el sentit de què hem fet.

Valorar l'acord? Altra vegada?
Sí, perquè estem a finals d'any i volem fer anàlisi. I perquè estem acostant-nos a l'ecuador del mandat. I cal començar l'etapa de recollir els fruits i de començar a enllestir les coses. A tancar les carpetes.

Dóna la sensació que en aquest govern tripartit cadascú fa la guerra pel seu compte.
Si dóna aquesta impressió vol dir que s'ha de millorar. Perquè el govern és corresponsable. Una de les coses que s'han reforçat en aquest mandat són els mecanismes de coordinació, precisament perquè no passés això. Ara es fa quotidianament.

I l'oposició com la veu? Sembla que el govern té més contestació fora del Ple que no pas a dins
Tenim una oposició passiva. Existeix però no treballa massa. No sempre ha estat així. Ara qui els hi fa la feina bruta són grups extraparlamentaris, que en alguns casos arriben a prendre actituds violentes. Amb males maneres i sense capacitat política treuen temes i els col·loquen a l'agenda política. I els altres intenten treure'n rèdits electorals, sense cap mena d'escrúpul. Les preguntes de la CUP actualment les fa CiU. Confien amb el desgast, però davant aquest govern fan falta propostes més originals.

L'Alternativa Vecinal es va quedar a pocs vots d'entrar a l'Ajuntament.
De moment se situen fora de l'arc municipal, però sovint també se situen fora de les normes de joc normals. No es pot anar a rebentar un Ple, això està penat per la llei. I membres de Maulets han estat acusats d'agressió i condemnats a la presó. Amb això no es pot jugar. Que la CUP i Alternativa Vecinal facin el que vulguin, però els polítics democràtics no poden fer veure que no els segueixen el joc i després donar-los veu.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive