redaccio

Què cal saber de les eleccions?

Una guia bàsica amb algunes de les qüestions més freqüents dels ciutadans de cara a estar ben informat pel dia 14 de març

Què votem en aquests comicis?
Les eleccions del 14 de març serviran per renovar les dues Cambres que composen les Corts Generals, el Congrés dels Diputats i el Senat. El Congrés es composa de 350 membres. A cadascuna de les cinquanta províncies li correspon un mínim de dos Diputats. La resta es reparteixen entre les províncies en proporció de la seva població.
El Senat és la Cambra de representació territorial. En aquest cas el nombre de senadors no és fixe, sino que una part és variable i s'asigna per les Comunitats Autònomes.

Qui pot votar?
Els ciutadans de nacionalitat espanyola majors d'edat i inscrits en el cens electoral vigent. A diferència d'altres comicis, a les Eleccions Generals no poden votar els ciutadans de la Unió Europea que resideixen a l'Estat Espanyol.

Quanta gent vota al Maresme?
Al Maresme hi ha prop de 300.000 ciutadans amb dret a vot.

On s'ha d'anar a votar?
Per votar, els ciutadans s'han de dirigir als corresponents col·legis electorals, que s'assignen en funció del domicili de residència per criteri de proximitat. Els locals i les meses surten publicats al Butlletí Oficial de la província i es poden consultar a l'Ajuntament, als centres cívics i al telèfon 010 d'informació ciutadana.

Quants col·legis electorals s'instal·laran a Mataró?
A la ciutat s'instal·laran previsiblement un total de 159 meses electorals, que coincidiran amb les meses instal·lades per a les eleccions municipals i les autonòmiques.
L'únic canvi respecte les eleccions del 16 de novembre afecta a l'accés al col·legi electoral situat al centre cívic Rocafonda, que s'haurà de fer per Santiago Russiñol, enlloc de per fer-ho per Poeta Punsola.

Qui designa els membres de les Meses Electorals?
Els ajuntaments fan un sorteig públic entre els electors. En aquest sorteig es designen els presidents i els vocals de les meses. Els ciutadans que siguin designats reben una notificació oficial i un manual d'instruccions. Aquests càrrecs són obligatoris i les persones que no cumpleixin amb les seves obligacons seran sancionades.

Quan es pot anar a votar?
Els col·legis electorals estaran oberts el proper diumenge dia 14, des de les nou del matí fins a les vuit del vespre, ininterrompudament. Si per a l'elector el dia de les eleccions és una jornada laboral, té dret a disposar fins a quatre hores lliures, que seran retribuides, per exercir el seu dret a vot.

Com s'ha de votar?
L'elector s'haurà d'identificar amb el seu document Nacional d'Identitat, o bé amb el Passaport o amb el Permís de Conduir. Dels documents s'haurà de presentar sempre l'original, encara que estigui caducat, però mai una fotocòpia. Els electors hauran de triar una papereta blanca, que correspon al Congrés, i una papereta de color salmó, que correspon al Senat.

Quan es constituiran les Corts Generals?
El Congrés dels Diputats i el Senat es constituiran el proper dia 2 d'abril.

Quantes eleccions generals hi ha hagut?
Des de la represa democràtica s'han celebrat vuit eleccions generals. Les primeres van ser el juny de 1977 i les últimes seran el 14 de març del 2004.

Quins han estat els presidents del Govern?
Adolfo Suárez (UCD) va ser el primer president i va governar fins el 1981, quan va dimitir. Leopoldo Calvo Sotelo (UCD), que va patir l'intent de cop d'Estat de Tejero durant la seva investidura, el va substituir fins el 1982. Aquest any va començar l'era socialista amb Felipe González (PSOE) que va presidir el Govern fins el 1996. José María Aznar (PP) ha presidit l'Estat durant els últims vuit anys.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive