Protestes davant la presó de Neumünster
Protestes davant la presó de Neumünster

“Quan em vaig assabentar que l’alliberaven, gairebé em poso a plorar”

El testimoni d’una mataronina membre de l’ANC Hamburg, entitat que s’ha mobilitzat davant la presó de Neumünster per reclamar la sortida de Puigdemont

Des que Carles Puigdemont va ser empresonat a Neumünster el passat 25 de març, desenes de persones s’han concentrat cada dia, sense fallar-ne cap, davant la presó d’aquest municipi alemany. Fins avui divendres, dia 6, quan està prevista la sortida del president de la Generalitat destituït, després que la justícia alemanya decretés la seva llibertat sota fiança. Entre aquestes persones hi ha la Marta Viader, mataronina que fa tres anys viu d’Hamburg, i que amb la seva parella és membre de l’ANC de la ciutat alemanya situada a 65 kim de Neumünster (Schleswig-Holstein). “Quan em vaig assabentar que l’alliberaven, gairebé em poso a plorar”, explica la mataronina, després de setmanes de mobilitzacions.

L’ANC Hamburg es va crear poc abans de l’1 d’octubre, reunint els catalans que viuen a la ciutat i els seus entorns. “Fins llavors ens trobàvem a una organització anomenada El Pont Blau, des d’on promovíem festes com Sant Jordi o actes com cagar el tio o fer calçotades, però que era totalment apolítica”, destaca Viader. El procés independentista  va fer que desenes catalans residents en aquesta ciutat-estat sumessin una nova secció internacional de l’Assemblea Nacional Catalana, afegint-se per exemple a l’existent a Berlin.

L'ANC ha pres una rellevància del tot inesperada arran de la detenció de Puigdemont al nord d'Alemanya

L’entitat va prendre una rellevància del tot inesperada amb la detenció de Carles Puigdemont, el passat 25 de març, per part de la policia Alemanya quan acabava de travessar amb cotxe la frontera des de Dinamarca i es dirigia cap a Brussel·les. L'operació va tenir lloc arran de l'euroordre de detenció cursada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, i des d’aquell dia i fins aquest divendres 6 d’abril ha mantingut Puigdemont a la presó de Neümunster, propera a l’autopista del nord d’Alemanya on Puigdemont va ser capturat. “Evidentment va ser una sorpresa increïble, mai ens haguéssim pensat que detindrien Puigdemont pràcticament al costat d’on vivim”, relata Viader.

Ràpidament l’ANC Hamburg de la qual Viader i la seva parella són membres van començar les mobilitzacions, tot i dubtar “si potser tot això no ens venia massa gros, perquè som els que som”, com reconeix la mataronina. Però des de llavors han organitzat mitja dotzena de manifestacions, i han anat creant torns perquè sempre hi hagués persones concentrades davant la presó de Neümunster. A més han promogut diverses activitats, com el sopar que van organitzar dimarts passat, dia 3, en el que hi van prendre part la dona de Puigdemont, Marcela Topor, o el vicepresident del Parlament, Josep Costa, al costat d’una cinquantena de catalans.

IMG 20180329 WA0003

També han ofert suport logístic a la família del president destituït, buscant-los allotjament a Neumunster, i han estat en contacte permanent amb una de les persones més properes a Puigdemont, l’empresari Josep Maria Matamala, que ha estat pràcticament sempre amb ell en el seu exili a Brussel·les. “Hem fet de tot”, destaca Viader, com ara buscar una màquina d’escriure que Matamala els va demanar per poder-la cedir a Puigdemont perquè escrivís mentre era a la cel·la de Neumunster. “Un de nosaltres en tenia una de vella a les golfes, i ens ho vam haver d’empescar per trobar la cinta que hi anés bé”, recorda la mataronina amb una rialla.

Les manifestacions i activitats que han dut a terme durant tots aquests dies han rebut el suport de diversos col·lectius alemanys

Les manifestacions i activitats que han dut a terme durant tots aquests dies han rebut el suport de diversos col·lectius alemanys, especialment del moviment antifeixista de Neümunster, tal i com relata Viader. “Ells van ser els primers en arribar davant la presó i manifestar-se, i ens han ajudat moltíssim”, assegura. La secció d’Hamburg del Bloc Nacionalista Gallec (BNG), amb força ressò ja que aquesta ciutat alemanya té una nombrosa comunitat gallega, també els ha donat un suport important, així com el partit alemany Die Linke (L’Esquerra), que des del primer moment s’ha manifestat contrari a la detenció de Puigdemont.

IMG 20180403 195028

Ahir dijous a la tarda, Viader, que treballa a Hamburg en el sector dels videojocs, era a les seves classes de castellà, on utilitza el mòbil com a diccionari. De sobte va veure que la seva parella l'escrivia, per notificar-li la bona nova: la decisió de la justícia alemanya de deixar Puigdemont en llibertat sota fiança de 75.000 euros, descartant el delicte de rebel·lió pel qual se'l acusa als tribunals espanyols (no el de malversació, que se seguirà investigant). Per a la mataronina, aquesta notícia culmina un "viratge" de l'opinió pública del seu país de residència respecte al procés independentista. "Abans del referèndum, i també durant l'1-O, era molt contrària, veia que no entenien res, però arran dels empresonaments ha anat canviant molt", destaca Viader, que recorda que en els darrers dies diversos dels diaris alemanys més importants s'han posicionat en contra de la detenció de Puigdemont. Aquest dissabte l'ANC Hamburg ha convocat una manifestació. "Serà més una celebració", reconeix Viader. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive