-
-

V. Bueno

Pumsa reduirà la seva plantilla per afrontar el descens d’activitat

L'empresa municipal prepara un pla d'acció per disminuir la despesa en un 20% i que també preveu la renegociació del seu deute financer

Pumsa vol reduir en un 20% el conjunt de les seves despeses corrents. Ho farà a través d’un pla d’acció encarat a millorar la situació financera de l’empresa municipal, que preveu com a acció més destacada la reestructuració de la seva plantilla, integrada per una cinquantena de treballadors. Pumsa també vol reestructurar el seu deute financer, negociar noves condicions amb els seus proveïdors i vendre actius que permetin capitalitzar la societat i fer front a les importants pèrdues econòmiques registrades en els darrers exercicis. Així ho van explicar divendres passat en roda de premsa el regidor d’Urbanisme i president de la societat municipal, Ramon Bassas, i la regidora de Serveis Centrals, Montse López.

La reducció de la plantilla està pendent encara de definir, i es desconeix a quants treballadors afectarà. Bassas va apuntar que “caldrà una reducció de personal en aquells sectors amb menys activitat”, com ara el dels aparcaments municipals, que ha reduït de manera important la seva xifra de negoci. El president de Pumsa va assegurar que el procés es durà a terme “negociant amb els agents socials i plantejant totes les alternatives possibles”, com ara la recol·locació de treballadors o reduccions de jornades. Pumsa també preveu alternatives als acomiadaments, com ara minimitzar els contractes externs o reduir els lloguers d’oficines de l’empresa municipal, de cara a que l’anhelada rebaixa de la despesa no se sustenti tan sols en la reducció de la massa salarial.

El Pla d’Acció també se centrarà en renegociar el deute financer de Pumsa. La societat municipal intentarà convèncer els bancs per reconvertir a llarg termini aquells préstecs que vencen en curt. Pumsa compta amb diversos projectes urbanístics que s’han endarrerit molt més del previst. Per exemple, el del sector Lepanto-Churruca, que contempla l’adquisició per part de l’empresa municipal del 50% de l’antiga fàbrica Fàbregas de paper. Es va planificar en un termini de dos anys, però s’ha endarrerit molt més, per la qual cosa Pumsa es veu obligada a modificar els terminis del crèdit adquirit. “Hem renegociat préstecs en altres ocasions, els bancs també necessiten cobrar i s’hi mostraran disposats”, va apuntar Bassas. Pumsa també incrementarà la carència d’amortització del préstec per construir l’edifici terciari del Rengle, que s’esgotava aquest mes de juliol i que s’allargarà un any per tenir més marge per poder comercialitzar els locals.

El Pla també contempla, per últim, la renegociació de pagaments als proveïdors per intentar allargar els venciments, i la venda d’actius de la societat municipal per poder obtenir liquidesa i rebaixar l’endeutament. El pla serà vigent fins al 2015, any en què es preveu que Pumsa torni a normalitzar la seva complicada situació econòmica (va tancar el darrer exercici amb un dèficit d’1’1 milions d’euros i un endeutament de 107 milions d’euros). “Si es compleix el que preveu el pla en matèria de capitalizació de la societat, la millora serà relativament ràpida per tornar a la normalitat”, va apuntar Bassas. El pla preveu equilibrar el balanç de beneficis i pèrdues en l’exercici d’enguany i obtenir beneficis de fins a 3 milions d’euros de cara al 2013.

Avançar les inversions de 2011
D’altra banda, es va presentar l’avantprojecte d’expedient de modificació de crèdit del pressupost municipal, que bàsicament permetrà avançar les operacions d’endeutament municipals per poder finançar el programa d’inversions de 2011. Aquesta modificació s’ha hagut de realitzar arran de l’aprovació del decret estatal de mesures extraordinàries per reduir el dèficit públic, que estableix que els ajuntaments no podran demanar crèdits a partir de gener de 2011. Aquesta situació implicaria que el consistori “no pogués endeutar-se i finançar amb préstecs projectes que ja tenia contractats i s’estan desenvolupant”, tal i com va explicar Montse López. Entre ells, la biblioteca Antoni Comas o la reforma de la nau Cabot i Barba, o bé alguns de confinançats amb altres administracions, com els previstos en la Llei de Barris a Cerdanyola i Rocafonda.

El govern municipal entén que la solvència finanera del pressupost municipal permet avançar a enguany les operacions d’endeutament previstes per a l’any que ve. Montse López va destacar que “cal mantenir l’esforç en els nostres projectes estratègics que vam encarregar a Pumsa, per això preveiem el suport financer a aquesta societat”. El programa d’inversions de Pumsa finançades amb endeutament –el que s’avança a 2010- arriba gairebé a 11,6 milions d’euros, un milió menys del previst inicialment, en la línia de “l’esforç de contenció” municipal, segons la regidora de Serveis Centrals.

La modificació del pressupost també inclou canvis en les bases d’execució, de cara a modificar subvencions nominatives acordades amb entitats, a l’alça a o a la baixa. A més, redueix els terminis de tramitació interna de les factures per pagar als proveidors en 15 dies, enlloc dels 30 actuals; i també incorpora el sistema de pagament per banca electrònica.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive